xcounter
#

Leopard 1A5, Bandvagn 206, вантажівки, БК та інше: що в новому пакеті оборонної допомоги від Німеччини

3756
Процес евакуації Т-72 ЗСУ за допомогою німецького тягача MAN HX81, літо 2023 року, фото – прес-служба Четвертої окремої танкової бригади
Процес евакуації Т-72 ЗСУ за допомогою німецького тягача MAN HX81, літо 2023 року, фото – прес-служба Четвертої окремої танкової бригади

Німеччина традиційно передає Україні широкий спектр різного озброєння та військової техніки

Офіційний сайт німецького уряду вчора, 13 листопада, оновив перелік переданої оборонної допомоги Україні — у рамках чергового пакету Сили оборони України отримали більше танків та іншого озброєння й військової техніки, яка була виділена Німеччиною.

Передусім варто зупинитися на танках — як відзначається, Україна отримала ще 10 танків Leopard 1A5, і загалом Німеччина нам передала 30 таких машин. Але тут необхідно згадати, що під час передачі другої партії з 10 цих танків Україні у серпні публічно випливли несподівані, але доволі логічні проблеми з цими машинами через їхню зношеність.

Читайте також: Військо Польське замовило додаткові Ford Ranger: у скільки зростає вартість версії для військових
танк Leopard 1
Leopard 1, фото — KMW

Так, станом на кінець вересня повідомлялося, що українська сторона відмовилася приймати ці машини й вони залишалися у Польщі. І поки що залишається актуальним питанням, а чи було радикально вирішено проблему зі станом цих машин.

Серед інших броньованих машин, які Німеччина передала Україні у новому пакеті оборонної допомоги, є 14 гусеничних всюдиходів Bandvagn 206 (всього 60), і ще п’ять машин швидкої допомоги Carrier Warthog. Крім того, Україна також отримала ще одну машину розмінування Wisent 1, а всього їх передано 11 одиниць.

Bandvagn 206
Bandvagn 206, фото — Bundeswehr

Доволі промовистою є кількість переданих 155-мм артилерійських боєприпасів — усього 19 530 одиниць, з них у новому пакеті усього 1020 одиниць (менш як на добу бойових дій). Це насправді вкотре демонструє, наскільки проблемним для європейської оборонки сьогодні є цей напрямок — нагадаємо, що раніше цього місяця у ЄС визнали, що не зможуть до березня 2024 року поставити Україні запланований 1 млн снарядів.

Rheinmetall 155-мм PzH 2000
Фото — Rheinmetall

Також серед боєприпасів Німеччина передає чергову партію набоїв до стрілецької зброї — всього Сили оборони України вже отримали 47,1 млн набоїв, з них у новій партії — 1,4 млн боєприпасів.

Традиційно частину німецької оборонної допомоги становить "логістична" складова — це чотири тягачі HX81 (усього — 79) та чотири напівпричепи (всього 70), також 16 вантажівок Zetros (всього 216) і ще три різні транспортні засоби (всього 300 — вантажні автомобілі, мікроавтобуси, всюдиходи), а також 13 вантажівок MAN TGS (всього 25).

Серед іншої допомоги — ще 10 розвідувальних БПЛА Vector (всього 142), 10 тисяч захисних окулярів (всього 90 600), 14 наземних оглядових радарів GO12 (всього 46) і три автомобілі для охорони кордону (всього 233).

ЗРК IRIS-T в Україні, фото — АрміяInform
ЗРК IRIS-T в Україні, фото — АрміяInform

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Німеччина планує до кінця посилити протиповітряну оборону України ще двома зенітними ракетними комплексами середньої дальності IRIS-T SLM — всього станом на сьогодні на озброєнні ПС ЗСУ перебуває три таких комплекси.

Читайте також: "Франкенштейн" з танків Leclerc та Leopard 2 може стати проміжною машиною, поки не з’явиться новий танк