xcounter
#

Чому Європа не змогла: у ЄС розписались, що не виконають план виробництва 1 млн снарядів для України до березня

Чому Європа не змогла: у ЄС розписались, що не виконають план виробництва 1 млн снарядів для України до березня
16002

У ЄС цілком логічно визнали провал планів з розширення виробництва боєприпасів, що з одного боку доволі легко пояснюється цифрами фінансування та порівнянням із США, а головне задає питання щодо реальної можливості РФ виробляти свої задекларовані 1,2-1,5 млн снарядів на рік

Після того, як з'явилась інформація, що план з виготовлення для України 1 млн артилерійських боєприпасів у калібрі 155-мм для України у Євросоюзі виконаний лише на 30% станом на кінець жовтня, було лише питанням часу, коли у Брюсселі це зрештою визнають.

Й тепер, як знову пише Bloomberg, який став джерелом попередньої інформації, Європейська служба зовнішніх справ проінформувала міністерства закордонних справ країн-членів ЄС, що мету у передачі 1 млн виконати до березня 2024 не вдасться. А саме тоді спливає строк наміченого плану, який був прийнятий 20 березня 2022 року.

Читайте також: ПТРК Akeron "Шредингера" від Франції та загальна кількість САУ Caesar - у Парижі офіційно розкрили цифри

Одразу необхідно зазначити, що навіть 1 млн за рік це по 83 тисячі на місяць, або по 2,8 тисячі боєприпасів на день це далеко не вся потреба України. Для порівняння витрат 155-мм артилерійських боєприпасів у ЗСУ, то станом на березень цього року вже екс-міністр оборони України Олексій Резнкіков говорив про витрату 110 тисяч 155-мм снарядів за місяць, тобто по 3,6 тисячі снарядів на день.

Тобто потреби ЗСУ на рівні березня не перекривались лише постачання з ЄС, але ж не лише Європа передає до України боєприпаси, бо основним джерелом об'єктивно можливо вважати США. Звісно, в першу чергу, за рахунок тих запасів, які має ця країна.

Бо виробництво американських снарядів також станом на умовний 2021 рік перебувало на вкрай низькому рівні - лише 14 тисяч 155-мм на місяць, 466 на день. Але вже у вересні він досяг 28 тисяч - 933 на день, що випередило перші виробничі плани, бо на кінець 2023 року розраховували вийти лише на місячний об'єм у 24 тисячі.

В цей же час у ЄС з кінця березня по кінець жовтня поставила близько 300 тисяч боєприпасів, тобто з середнім темпом у 42,8 тисячі на місяць (1426 на день).

Відносно планів у США, то це 60 тисяч у 2024 році, 80 тисяч - у 2025, 100 тисяч на місяць у 2026 році. І якщо взяти можливості всієї американського боєприпасного виробництва, то на стабільний показник у 1+ млн боєприпасів вони вийдуть лише у 2026 році, тобто через три роки.

Тобто весь ОПК США поставив собі за мету вийти на 1 млн за значно довший період ніж ЄС, при цьому на закупівлю та продовження розширення виробництва декілька днів тому Конгрес лише у черговому транші виділив додаткові 3,1 млрд. Водночас на прискорення виробництва боєприпасів у ЄС відповідно до прийнятого Act in Support of Ammunition Production виділялось 0,5 млрд євро, а на закупівлю для України - 1 млрд євро. Звісно можливо були й інші вливання вже від національних економік.

Але зрештою виходить, що вся оборонна промисловість США та ЄС разом зараз можуть виробляти (дуже апроксимовано) 70 тисяч боєприпасів на місяць - 840 тисяч на рік. І тут є лише два варіанти, або західний ОПК настільки слабий. Або можливості РФ виробляти 1,2-1,5 млн великокаліберних артилерійських боєприпасів за рік, більш ніж перебільшена. Тим паче, що часом цифри ховаються під значно загальнішим формулюванням виробництво артилерійських боєприпасів, тобто від 20-мм та вище.

Або, найбільш загрозливий варіант, за "російським" виробництвом снарядів стоять значно потужніші джерела поза межами її кордонів.

Читайте також: Ще один український наземний робот показав себе на полі бою, у Мінцифрі повідомили про тестування розробки