xcounter
#

Ще один український наземний робот показав себе на полі бою, у Мінцифрі повідомили про тестування розробки

3291
Наземна роботизована платформа Sirko-S1, фото — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров
Наземна роботизована платформа Sirko-S1, фото — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Українські розробники втілюють в життя низку різних концепцій бойових роботизованих платформ

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїх соцмережах повідомляє, що у рамках defense-tech кластера Brave1 проходить тестування українського універсального наземного робота UGV Sirko-S1.

Це передусім транспортна платформа, першочергова задача якої — доставка вантажів (боєприпасів, провізії тощо) на лінію фронту у гарячі точки, а також евакуація поранених. Максимальне корисне навантаження платформи становить до 200 кг.

Читайте також: Як Румунія закуповує 54 танки Abrams за 1 млрд, якщо США "продають" їх за 2,5 млрд доларів

Разом з тим, такого робота можна використовувати і для проведення розвідки, а в подальших планах розробників — розширення переліку місій, які може виконувати Sirko-S1.

Так, наземна роботизована платформа може отримати модулі як для розмінування, так і мінування територій, а також бойову турель. Тобто йдеться про модульну платформу, яка може бути адаптована залежно від вимог замовника та відповідно до тих чи інших завдань, які потрібно виконувати на полі бою.

Повна маса дрона (включно з корисним навантаженням) становить 275 кг, максимальна дальність дії — 5 км, тривалість роботи — до двох з половиною годин. Максимальна швидкість 14 км/год. Налагоджене малосерійне виробництво таких платформ — до 10 одиниць в місяць.

Наземні роботизовані платформи сьогодні представлені на полі бою не так широко, як інші безпілотні системи і сьогодні схоже, що Сили оборони шляхом спроб, помилок та висновків формують бачення, як саме таке озброєння буде допомагати їм на полі бою.

Як відзначає Федоров, наземний робот Sirko-S1 "вже показала успішні результати у бойових умовах та має позитивні відгуки від військових". Крім того, нагадаємо, що наприкінці жовтня міністр звітував про старт серійного виробництва українського робота-камікадзе Ratel S.

Ratel S
Робот-камікадзе Ratel S, фото — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Разом з тим, тут варто згадати, що сьогодні Сили оборони використовують на полі бою й низку закордонних роботизованих платформ. Як приклад, нещодавно стало відомо, що наші військові мають на озброєнні вже 15 таких відомих роботизованих платформ, як THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics, і вони також використовуються для виконання широкого спектра завдань — від евакуації до мінування та розвідки.

Читайте також: Українські катери-камікадзе вночі уразили кораблі рашистів (відео)