xcounter
#

Військо Польське замовило додаткові Ford Ranger: у скільки зростає вартість версії для військових

Ford Ranger XLT
Ford Ranger XLT
3162

Ситуація, коли армійський позашляховик коштує дорожче за люксову просунуту цивільну версію - достатньо звичайна ситуація у країнах НАТО

Міноборони Польщі продовжує закуповувати для потреб війська й легкий неброньований автотранспорт, бо збройні сили це не лише танки з літаками та ракети, а ще й такі наче банальні речі, як автівки. Й ще у 2020 році вибір був зроблений на користь Ford Ranger, які адаптує під потреби військових Glomex MS Polska.

Й ця компанія отримала, як пише польське профільне видання Defense24, новий контракт на постачання чергової партії машин у загальній максимальній кількості 324 одиниці протягом 2023-2025 років. Загалом з цієї кількості у твердому замовленні лише 163 машини, а ще 161 в опціоні.

Читайте також: Україна у стислі терміни має отримати на озброєння ще два ЗРК, але про яку версію IRIS-T йдеться

І це продовження розширення минулого постачання, яке торкалось 179 машин замовлених у 2020 році.

Ford Ranger XLT армії Польщі
Передача Ford Ranger XLT армії Польщі

Загальна максимальна вартість нового контракта на 324 автівки складає 92,95 млн злотих, тобто орієнтовно 22,47 млн доларів. Зазначено, що це ціна "нетто", тобто без податків.

Й таким чином середня вартість одного Ford Ranger для польський збройних сил становитиме 286 900 злотих, або трохи більше 69 тисячі доларів за один автомобіль. Й хоча точна версія Ranger, яка має ще бути адаптована під вимоги не вказана, за минулим контрактом постачався Ford Ranger XLT.

Якщо ж взяти офіційну ціну Ford Ranger XLT в офіційному дистриб'юторі Ford у Польщі, то вона становить 175 тисяч злотих за версію з "механікою" та 179,2 тисячі злотих за версію з автоматичною коробкою передач. Й скоріш за все саме вона знову й буде закуплена, бо зазначається, що автівки будуть з 2-літровими 170-сильними двигунами. А найдорожча з доступних - версія Platinum за 259,95 тисячі злотих (62,7 тисячі доларів), яка йде з потужнішим 3-літровим.

Ford Ranger Platinum
Ford Ranger Platinum

Тобто військова версія Ford Ranger дорожча на 6 тисяч доларів за найдорожчу цивільну та у 1,5 раза за Ford Ranger XLT. Й попри це з Польщі якось не чути про "корупційні скандали" щодо міноборони.

А різниця у вартості пояснюється тим, що Ford Ranger для збройних сил Польщі має бути оснащений системою нічного водіння, встановлення додаткових розеток на 12 та 24 V для живлення приладів, вантажного відділення, оснащення машини додатковим військовим приладдям, кріпленнями тощо. Окрім того, двигун має бути адаптований під можливість використання палива для реактивних літаків JP-8 (код НАТО F-34). Також, на цей, раз їх мають перефарбувати та замінити увесь "хром" на чорні елементи.

Ford Ranger армія польщі
Ford Ranger для армії Польщі

Тобто "заряджена" військова версія звичайної автівки коштує дорожче за найдорожчу цивільну версію. І це, ані у Польщі, ані у будь-якій іншій країні НАТО нікого не дивує.

Читайте також: Виробник дрона Zephyr, який пробув у повітрі 64 дні, відкриває новий підрозділ у напрямку БПЛА