xcounter
#

Україна у стислі терміни має отримати на озброєння ще два ЗРК, але про яку версію IRIS-T йдеться

9105
Україна у стислі терміни має отримати на озброєння ще два ЗРК, але про яку версію IRIS-T йдеться

Загалом Німеччина сьогодні постачає Україні дві версії ЗРК IRIS-T — малої та середньої дальності

Повітряні Сили України до кінця цього року отримають на озброєння ще два зенітні ракетні комплекси IRIS-T, які вже зарекомендували себе в руках українських військових як ефективна зброя проти російських ракет та дронів, про це заявив посол Німеччини в Україні Мартін Єґер під час спецподії NV "Формула успіху України".

"Ми будемо надавати додаткові системи ППО, тут будуть і Patriot, і IRIS-Т, їх планується п’ять — мається на увазі [повноцінних окремих] систем із радаром, командними пунктами тощо", — відзначив він, уточнюючи, що зараз в Україні вже розгорнуто три таких системи, тобто до кінця року Німеччина має передати ще два ЗРК IRIS-T.

Читайте також: Фінляндія офіційно стала першим покупцем ізраїльського ЗРК "Праща Давида": три причини, чому не Patriot

РЛС TRML-4D
РЛС TRML-4D, фото — Hensoldt

Тут варто уточнити, що, згідно зі слів посла, йдеться про версію ЗРК IRIS-T SLM —якщо ми подивимося на офіційний список оборонної допомоги від Німеччини, який оприлюднений на сайті німецького уряду, і який було оновлено 1 листопада, то ми побачимо, що якраз станом на сьогодні Україні вже було поставлено три зенітні ракетні комплекси IRIS-T SLM, і ще п’ять систем (тобто всього вісім) є у планах.

Нагадаємо, IRIS-T SLM — це ЗРК середнього радіуса дії від німецької Diehl Defence, призначений для знищення літаків, гелікоптерів, БПЛА та ракет на дальності до 40 км і на висоті до 20 км.

ЗРК IRIS-T
ЗРК IRIS-T в Україні, фото — АрміяInform

Перший такий комплекс ПС ЗСУ отримали на озброєння у жовтні 2022 року, другий і третій — у квітні та жовтні 2023 року, і тут виходить, що тепер Німеччина у доволі стислі терміни — менш як протягом двох місяців — має поставити нам ще два таких комплекси.

Але тут також варто нагадати, що Німеччина постачає Україні й іншу версію свого ЗРК вже малої дальності IRIS-T SLS. Вперше ці системи ЗСУ отримали у серпні 2023 року, всього станом на сьогодні було передано 2 пускових цього ЗРК, і ще очікується передача 22 пускових та відповідно ракет до них.

Читайте також: Австралійська EOS показала Dazzler - лазер з 30-мм гарматою для боротьби з дронами