xcounter
#

"Франкенштейн" з танків Leclerc та Leopard 2 може стати проміжною машиною, поки не з’явиться новий танк

13416
EMBT, скріншот з відео Nexter (KNDS)
EMBT, скріншот з відео Nexter (KNDS)

Французам аж надто довго чекати на танк у рамках поки що сумнівної програми MGCS, і тому варто звернути увагу на один з можливих "проміжних" варіантів

Франція сьогодні реалізує масштабну програму переозброєння сухопутних військ під назвою Scorpion, у рамках якої серед усього проходить модернізація їхніх основних бойових танків Leclerc до рівня XLR — усього французи планують модернізувати 122 танки з наявного парку у 222 машини, і сьогодні очікується, що ця програма модернізації триватиме до початку 2025 року.

Leclerc XLR
Leclerc XLR, фото — KNDS

Оновлені танки Leclerc отримують нову цифрову систему управління вогнем, дистанційно-керований бойовий модуль FN Herstal T2B з кулеметом (7,62-мм), додатковий протимінний захист, динамічний захист, протикумулятивні решітки, і французьке військо до кінця цього року нібито вже має отримати 18 модернізованих машин.

Читайте також: ПТРК Akeron "Шредингера" від Франції та загальна кількість САУ Caesar - у Парижі офіційно розкрили цифри

Але попри зусилля з модернізації Leclerc, питання нового танка для сухопутних військ Франції залишається актуальною, і нещодавно французькі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що країна може зацікавитися проєктом закупівлі "проміжного" танка, розповідають у виданні Defence24.pl.

Бо той же проєкт "євротанка" Main Ground Combat System (MGCS), який Франція реалізує спільно з Німеччиною — сумнівний та хиткий, і навіть якщо його буде втілено у вигляді реального робочого танка, то такі машини з’являться у військах не раніше 2040—2045-х років, коли вже навіть після модернізації танків пройде 15-20 років.

І одним з варіантів може бути закупівля 100-150 "проміжних" танків, які б стали таким собі "мостом" та зрештою "запасним" варіантом у випадку, якщо танк наступного покоління затримається.

І таким варіантом цілком може бути симбіоз танків Leclerc та Leopard 2 — йдеться про спільний французько-німецький проєкт танка EMBT від KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), концепт якого був вперше представлений понад рік тому, на виставці Eurosatory у червні 2022 року. Фактично ця машина створювалася у рамках тієї ж програми MGCS і була своєрідним доказом намірів Франції та Німеччини спільно створювати вже новий основний бойовий танк.

EMBT являє собою поєднання шасі танка Leopard 2A7 з 1500-сильним двигуном MTU 883 EPP і модифікованою баштою танка Leclerc зі 120-мм гарматою L52 з автоматом заряджання (й можливою опцією використання 140-мм гармати, йдеться про революційну розробку ASCALON від Nexter), і також може бути озброєний бойовим модулем ARX-30 з 30-мм гарматою, яка б стала у пригоді передусім у боротьбі з цілями у повітрі; 12,7-мм та 7,62-мм кулеметами і пусковими для відстрілу димових чи протипіхотних гранат.

EMBT
EMBT, скріншот з відео Nexter (KNDS)

Щодо захисту, то машина посилена динамічним захистом, а також оснащена комплексом активного захисту Trophy ізраїльського виробництва і системою лазерного попередження E-LAWS.

Тактико-технічні характеристики танка EMBT:

  • маса — 61,5 тонни;
  • довжина — 10,45 м;
  • ширина — 3,85 м;
  • висота — 3,24 м;
  • максимальна швидкість (по трасі) — 65 км/год;
  • запас ходу (по трасі) — 460 км;
  • екіпаж — 4 особи;
  • боєзапас — 22 боєприпаси.

Читайте також: Франція має цікаву 105-мм гаубицю LG1, на яку є поки лише екзотичні покупці