xcounter
#

Британці позитивно оцінюють досвід оснащення ЗСУ експериментальною та новітньою зброєю: які очевидні переваги

6793
ЗСУ б’ють рашистів ракетами Brimstone, скріншот з відео ССО ЗСУ
ЗСУ б’ють рашистів ракетами Brimstone, скріншот з відео ССО ЗСУ

Тестування озброєння на полі бою у складних умовах якнайкраще впливає на її удосконалення, а завдяки трофейному російському озброєнню розробники можуть ефективніше закривати "слабкі місця" своїх розробок

Міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Хіпі заявив, що у британському війську спостерігається різкий стрибок технологічних можливостей завдяки підтримці України — про це він заявив на борту британського авіаносця HMS Prince of Wales під час його візиту в США.

Як відзначає Хіпі, передусім британські військові активно вчаться на основі тієї інформації, якою ділиться Україна — йдеться зокрема про дані, отримані з трофейного російського озброєння, передусім з систем радіоелектронної боротьби, розповідає видання Defense One.

Читайте також: Повітряні Сили вперше офіційно показали роботу британського ЗРК під AIM-132 ASRAAM (відео)
Борисоглебск-2
Ворожий комплекс РЕБ "Борисоглебск-2"

Ну і, звичайно, що британці також уважно аналізують досвід використання тих чи інших озброєнь, які вони поставили Україні у рамках оборонної допомоги — як передових прототипів, які відправляють до ЗСУ частково через Міжнародний фонд, що може закуповувати пріоритетне обладнання без потреби проходження тривалого процесу закупівель, так і "стандартних" зразків.

Як приклад у виданні згадують "шахедобійку" MSI-DS Terrahawk Paladin" MSI-DS Terrahawk Paladin, яка вперше була представлена лише рік тому і тепер допомагає ЗСУ боротися із загрозами у повітрі.

MSI-DS Terrahawk Paladin
MSI-DS Terrahawk Paladin

Хіпі відзначає, що деякі британські компанії активно використовують саме звіти українських військових, щоб удосконалити свої зразки озброєння, і саме завдяки цьому вони можуть модернізувати зброю швидше, ніж раніше — наприклад, доступ до інформації про можливості російських засобів РЕБ допомагає розвивати можливості їхніх дронів.

Та й загалом висновки з війни в Україні впливають і навіть змінюють загальну концепцію британський військових щодо ведення війни — Хіпі наголошує на доволі очевидному висновку про те, що сьогодні варто [звичайно, що є винятки] відмовлятися від ідеально спроєктованої зброї, яку можна легко знищити, і переходити на дешеві, але різноманітні та кількісні зразки на кшталт тих же FPV-дронів: "Не обов’язково витрачати мільярди фунтів грошей платників податків на вишукане озброєння".

Як приклад "нестандартного" чи нового озброєння, яким Велика Британія посилила Сили оборони України, можна також згадати імпровізований ЗРК на базі вантажівки SupaCat з ракетами AIM-132 ASRAAMAIM-132 ASRAAM.

AIM-132 ASRAAM на SupaCat
AIM-132 ASRAAM на SupaCat

Або ж ударні дрони на 200 км, перші моделі яких були презентовані на початку 2023 року — втім, станом на вересень залишається незрозумілим, чи було це озброєння вже передано Україні.

Читайте також: Як у Великій Британії діє своя "Мертва рука" для ядерного удару на "паперових технологіях"