xcounter
#

Велика Британія обіцяла для ЗСУ сотні ударних дронів на 200 км, але де вони

9662
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що використовувався як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що використовувався як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне

Чому настільки важлива для України обіцянка досі не була виконана, і що може стояти на заваді

У травні 2023 року прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв передати України доволі широкий перелік зброї, в якому були зокрема названі ударні БПЛА або ж дрони-камікадзе з дальністю дії до 200 кілометрів.

Перші моделі подібних дронів від Великої Британії були презентовані ще в лютому 2023 року. Але за кілька місяців потому нема жодних ознак вважати, що британські ударні безпілотники уже опинились в розпорядженні військових ЗСУ, і це виглядає як мінімум дивно, йдеться в одній із публікацій британського порталу UK Defense Journal.

Читайте також: Сили оборони вночі збили понад три десятки ворожих крилатих ракет і дронів-камікадзе
Дрон-камікадзе за технологією 3-D друку, який британська QinetiQ начебто розробляла в інтересах ЗСУ, зображення станом на лютий 2023 року від порталу The Drive

Автори цієї публікації наголосили зокрема, що передача подібних безпілотників ЗСУ в необхідній кількості могла би як мінімум "зняти тиск" на індустрію виробництва дронів у нашій країні, котра "зходу" намагається налагодити масштабний випуск одразу кількох моделей безпілотників.

Тим більш, що сама Велика Британія могла би швидко розгорнути випуск БПЛА, використовуючи технології та виробничі потужності компанії QinetiQ, давнього підрядника британського Міноборони, котра має цілу низку моделей безпілотників різного призначення.

Безпілотник Banshee Whirlwind від QinetiQ із поршневим двигуном, який використовується в якості мішені для тренування ППО, фото з відкритих джерел

Навіть якщо ця обіцянка по безпілотникам для України не була деталізована, все рівно тут можна оцінити, що мова про БПЛА "літакового типу" аналогічні тим, які наша держава уже використовує для ударів по військовим об’єктам РФ, зокрема на тимчасово окупованим територіям.

Передача необхідних для України ударних БПЛА на дальність до 200 кілометрів могла би бути в чомусь навіть "зручною" для британського Міноборони. Бо з однієї сторони, тут би йшлось про передачу вкрай необхідної зброї для ЗСУ, а з іншої сторони, британським військовим не довелось би звітувати про скорочення запасів чутливих номенклатур техніки та озброєння, як то танки та ББМ, артилерія та боєприпаси.

Безпілотний літальний апарат Banshee Jet-80 з реактивним двигуном на палубі авіаносця HMS Prince of Wales, вересень 2021 року, фото з відкритих джерел

Маючи достатню кількість дронів, Україна могла би в плані ударів по військовим об’єктам РФ "відповідати за кількістю" кампанії Кремля при ударах "Шахедами" по мирним українським містам.

Тому, як наголошують у UK Defense Journal, зволікання Великої Британії по передачі обіцяних ударних безпілотників для ЗСУ виглядає як мінімум дивним та є "марнуванням часу".

Читайте також: Військові мають схвальні відгуки про САУ 2С22 "Богдана" і натякають на автомат заряджання