xcounter
#

В Україні будуть виробляти запчастини і збирати німецькі дрони Vector

2616
Розвідувальний дрон Vector, фото — Quantum-Systems
Розвідувальний дрон Vector, фото — Quantum-Systems

Наше військо вже має сотні таких дронів на озброєнні, які удосконалювалися за результатами використання на полі бою проти рашистів

Сили оборони України мають на озброєнні безпілотник Vector від німецької компанії Quantum-Systems, яка ще навесні 2023 року відкрила в Україні Центр із сервісу, підтримки, навчання та логістики (SSTLC), де передусім готують операторів цих безпілотників, а також ремонтують дрони і використовують його для придбання необхідних запасних частин.

Водночас на базі SSTLC німецька компанія створює окремий R&D-центр (центр досліджень і розробок), як розповів виданню DOU представник компанії Олександр Бережний — він стверджує, що частина роботи центру SSTLC вже фактично дотична до R&D, тому зрештою було узгоджено рішення створити окремий відділ.

Читайте також: У Німеччини підтвердили ще один Patriot почне захищати небо України до кінця року
розвідувальний безпілотник Vector
Німецький розвідувальний дрон Vector, фото — Quantum-Systems

Відомо, що зараз у компанії займаються питанням пошуку фахівців для нового центру, який буде займатися як програмним, так і апаратним забезпеченням, зокрема у Quantum Systems визначають такі пріоритети роботи: розробка та інтеграція антен CRPA, що будуть стійкі до перешкод; покращення каналів передачі даних; використання систем штучного інтелекту для навігації і розпізнавання цілей; розробка додаткових функцій на потребу ЗСУ/операторів дронів.

У планах — організація виробництва запасних частин для розвідувальних безпілотників Vector у 2024 році, а ще через рік, у 2025, планують організувати й повну збірку цих дронів в Україні. Це важливий аспект, оскільки компанія зможе якнайшвидше постачати і ремонтувати дрони для наших військових.

Quantum Systems не відзначає, скільки всього дронів зараз експлуатують наші Сили оборони, але зауважує, що їх вже сотні. Наприклад, німецький уряд фіксує, що станом на 14 грудня поставлено 152 розвідувальних дронів Vector. Також у компанії відзначають, що готують щомісяця кілька десятків операторів дрона Vector.

До речі, у контексті цих БПЛА варто згадати, що це яскравий приклад, коли західні розробники якісно удосконалюють свою зброю за результатами її використання на полі бою у надскладних умовах, зокрема коли ворог має дійсно серйозні засоби протидії.

Так, дрони Vector в Україні "раптом" почали "падати з неба", і для німців спершу це справді була загадка, але згодом виявилося, що проблема в тому, що рашисти глушили сигнали, які поєднували дрони із супутниками. Зрештою, для Vector додали опцію ручного управління і також розробили спеціальне програмне забезпечення на базі штучного інтелекту, щоб розв’язати проблему.

Читайте також: Ціна за один 155-мм снаряд перевалила за 4 тис євро, Німеччина замовляє їх для України у французької компанії