xcounter
#

РФ хоче створити вогнеметний танк "Дракон" на базі ТОС-1 і ТОС-2

3657
Рашистські самохідні вогнемети ТОС-1А "Солнцепек", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські самохідні вогнемети ТОС-1А "Солнцепек", ілюстративне фото довоєнних часів

Проект ще на рівні концепції, але виглядає як спроба прибрати слабке місце рашистського "Солнцепека"

Російський завод "Омсктрансмаш" запатентував розробку під індексом ТОС-3 "Дракон", яку по суті можна назвати вогнеметним танком. Поки що ця розробка оформлена лише як товарна марка зі схематичним зображенням, з якого випливає, що для свого ТОС-3 "Дракон" російський "Омсктрансмаш" хоче використати шасі від ТОС-1 "Солнцепек" та пускові установки від ТОС-2 "Тосочка".

Навіть якщо цей проект поки існує лише на концептуальній стадії, на нього варто звернути увагу хоча би в тому ключі, що росіяни таким чином намагаються вирішити головну проблему свого ТОС-1 "Солнцепек".

Читайте також: РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву: схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили
Рашистський ТОС-3 "Дракон", концептуальне зображення з відкритих джерел

Як показала практика бойових дій, заявлена дальність стрільби від 6 до 10 кілометрів є якраз головною проблемою для рашистських ТОС-1 "Солнцепек". Оскільки виходить, що через цей параметр ці російські машини мають входити в зону дії наших ударних БПЛА, що потім приводить до того, що FPV-дрон всього за 500 доларів ламає цілу російську концепцію застосування самохідних вогнеметів.

Однак ТОС-1 "Солнцепек" має гарну прохідність за рахунок використання танкового шасі.

В свою чергу, російська ТОС-2 "Тосочка" має заявлену дальність стрільби від 15 кілометрів до 24 кілометрів (за різними джерелами), і ця характеристика дозволяє цьому самохідному вогнемету триматись подалі від можливої зони ураження. Наразі з відкритих джерел відомо поки лише про один підтверджений випадок використання рашистської ТОС-2 "Тосочка" в боях у січні 2024 року.

Рашистська ТОС-2 "Тосочка" в об'єктиві українського БПЛА, Луганщина, зима 2023/24, зображення у відкритому доступі

Самі росіяни поки не беруться стверджувати, скільки часу може знадобитись на "втілення в металі" самохідного вогнемета із елементів ТОС-1 "Солнцепек" і ТОС-2 "Тосочка". Однак сама концепція цієї машини уже заслуговувала на окремий аналіз.

Раніше Defense Express розповідав про те, скільки РФ треба на підготовку обслуги ТОС-1 "Солнцепек" і ТОС-2, і скільки ракет дають на стрільби. Також ми писали про плани створити нову РСЗВ "Возрождение" на базі системи "Земледелие", яка має використовувати снаряди зокрема від ТОС-1 та ТОС-2.

Бійці армії РФ відпрацьовують заряджання ТОС-1 "Солнцепек", осінь 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео
Читайте також: А що в РФ із сировиною для виробництва снарядів та зброї загалом