xcounter
#

ТОС-2 "Тосочка" була вперше помічена на фронті, але схоже, що змогла піти цілою

20816
ТОС-2 "Тосочка", ілюстративне фото довоєнних часів
ТОС-2 "Тосочка", ілюстративне фото довоєнних часів

Така система може бити на дальність понад 10 км, тому є особливо небезпечною ціллю

У відкритому доступі опинився знімок, з якого випливає, що український БПЛА зафіксував появу в зоні бойових дій на Луганщині російської самохідної вогнеметної системи ТОС-2 "Тосочка".

Це був перший випадок за весь час повномасштабного вторгнення, коли російська ТОС-2 "Тосочка" справді була зафіксована біля лінії фронту. До цього рашистські пропагандисти уже заявляли про використання цієї системи в боях проти ЗСУ, але підтвердження таким заявам не надходило.

Читайте також: John Cockerill​ купує виробника БТР VAB і каже про "трансформацію у напрямку легких танків в Європі"

Цей знімок не дає чіткого розуміння, що відбулось із ТОС-2 "Тосочка"після фіксацію на камеру безпілотника, тому можемо припускати, що ймовірно рашистам на цій вогнеметній системі вдалось вийти з-під удару. Однак в даному випадку йдеться про дуже небезпечну систему, тому можливо, що далі за "Тосочкою" почнеться справжнє полювання.

Рашистська ТОС-2 "Тосочка" в об'єктиві українського БПЛА, Луганщина, зима 2023/24, зображення у відкритому доступі

До цього моменту російські пропагандисти заявляли про начебто використання ТОС-2 "Тосочка" на полі бою у травні 2022 року та у листопаді 2023 року. Ця вогнеметна система відноситься до найновітнішних зразків озброєння армії РФ, перша демонстрація ТОС-2 "Тосочка" відбулась лише у 2020 році, під час навчань "Кавказ-2020".

Головна особливість цієї вогнеметної системи полягає в тому, що вона може бити на дистанцію понад 10 кілометрів: за деякими джерелами, максимальна дальність стрільби ТОС-2 "Тосочка" складає 15 кілометрів, за іншими – сягає навіть 24 кілометрів. Така дальність ведення вогню дозволяє рашистським ТОС-2 не підходити близько до лінії боєзіткнення, як це доводиться робити на ТОС-1 "Солнцепек", і відповідно – покращує живучість машини.

Підготовка до стрільби ТОС-2 "Тосочка", фото з відкритих джерел

Крім того, відзначається, що на ТОС-2 "Тосочка" стоїть удосконалена система управління вогнем, та наявний кран для завантаження реактивних снарядів, тому під цю систему не потрібна окрема транспортно-заряджальна машина.

Водночас, ТОС-2 має лише 18 направляючих під реактивні снаряди, на відміну від ТОС-1 (30 направляючих) і ТОС-1 "Солнцепек" (24 направляючі). Можливе число ТОС-2 "Тосочка" в строю армії РФ довідник The Military Balance 2023 не наводить.

Раніше Defense Express розповідав про те, скільки РФ треба на підготовку обслуги ТОС-1 "Солнцепек" і ТОС-2, і скільки ракет дають на стрільби.

Навчальна стрільба із ТОС-2 "Тосочка", осінь 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео
Читайте також: Виробництво GMLRS поза межами США: укладено контракт, стартуватимуть у 2025 році