xcounter
#

Рашисти вперше показали відео "Тосочки" на полі бою, хоча про "перше застосування" говорили понад рік тому

49979
Важка вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"
Важка вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"

Пропагандисти противника ще понад рік тому заявляли, що нібито використовують свою модернізовану ТОС-2 "Тосочка" на полі бою

Російські пропагандисти з "РИА Новости" у своїх соцмережах оприлюднили кадри застосування на полі бою своєї модернізованої важкої вогнеметної системи ТОС-2 "Тосочка" — на відео, що оприлюднене російським пропагандистським ресурсом, демонструється робота екіпажу цієї важкої вогнеметної системи та нібито влучення у ціль, яку пропагандисти ідентифікували як "піхота противника". Про використання цієї системи заявляє також і так зване "міністерство оборони" РФ.

Читайте також: Решітка не врятувала російський ТОС-1А "Солнцепек" від атаки FPV-дрона (відео)

Це вперше, коли рашисти публікують кадри роботи своєї системи ТОС-2, водночас про те, що російські військові нібито використовують цю систему на полі бою пропагандони РФ повідомляли ще рік тому — у короткому повідомленні "ТАСС" від 28 травня 2022 року повідомляється про використання цієї системи на полі бою з посиланням на "джерела у силових структурах", але не виключено, що це був типовий "вкид" від росіян.

Наскільки успішно противник використовує цю модернізовану машину і в яких кількостях сьогодні сказати важко, втрат цієї машини поки що не зафіксовано, а якщо говорити про всю лінійку цих важких вогнеметних систем, то з лютого 2022 року ЗСУ знищили, пошкодили чи затрофеїли як мінімум десять ворожих систем ТОС-1А "Солнцепек" і ще сім одиниць транспортно-заряджальних машин ТЗМ-Т.

ТОС-1А
Втрачена російська ТОС-1А "Солнцепек" та ТЗМ-Т

І тут одразу ж можна акцентувати на одній з відмінностей модернізованої ТОС-2 "Тосочка" — вона має кран, і тому не потребує транспортно-заряджальної машини. Сама ж важка вогнеметна система отримала нове тепер вже колісне шасі Урал-63706 з броньованою кабіною.

Важка вогнеметна система ТОС-2
Важкі вогнеметні системи ТОС-2 "Тосочка"

Вперше модернізована ТОС-2 "Тосочка" була представлена у рамках навчань "Кавказ" у 2020 році, і раніше Defense Express детально розповідав, чим небезпечна ця нова ворожа вогнеметна система.

ТОС-2
ТОС-2 "Тосочка" веде вогонь

Щодо бойових можливостей нової "Тосочки", то вона вже традиційно отримала меншу кількість напрямних — 18 одиниць проти 24 одиниць у ТОС-1А "Солнцепек" і 30 одиниць у ТОС-1 "Буратино".

ТОС-1А
ТОС-1А "Солнцепек"

Модернізована машина має отримати новий реактивний снаряд ТБС-М3 з яким дальність ураження цілей у порівнянні з попередніми версіями має зрости у два з половиною рази — з 6 до 15 км. Також заявлялося про покращену кучність стрільби, наявність автоматизованих систем прицілювання, стрільби та управління вогнем.

Читайте також: Російське далекобійне озброєння у загальному тоннажі: скільки сотень тонн БЧ прилетіло по України за пів року