xcounter
#

У РФ створюють нову РСЗВ "Возрождение" на базі системи дистанційного мінування "Земледелие"

Система дистанційного мінування "Земледелие"
Система дистанційного мінування "Земледелие"
11113

За планом нова російська РСЗВ "Возрождение" має піти у серію вже у першому півріччі 2024 року

У РФ відрапортували про успішну розробку та запуск у серію у короткостроковій перспективі нової реактивної системи залпового вогню на базі системи дистанційного мінування "Земледелие".

Розробка, як повідомив голова "Ростаха" Чемезов, отримала назву "Возрождение" й фактично є не новою РСЗВ, а лише новим універсальним модульним транспортно-пусковим контейнером, який призначений для системи "Земледелие". Цей "пакет" планується оснащувати 220-мм некерованими реактивними снарядами від РСЗВ "Ураган" та важких вогнеметних систем ТОС-1А "Солнцепек" та ТОС-2 "Тосочка".

Читайте також: Міноборони на озброєння та до експлуатації прийняло вже понад 400 зразків озброєння та військової техніки

При цьому сам принцип модульного зарядження "пакетами" й так вже реалізований у системі "Земледелие"

. Й фактично саму ідею у такому заряджанні РСЗВ у РФ просто підгледіли у HIMRAS. Але якщо в американській системі для цього використовується оригінальна система, то у російській системі обійшлись простим краном-маніпулятором на окремій транспортно-заряджаючій машині.

Транспортно-заряджаюча машина системи "Земледелие"

Таким чином, об'єктивно навряд чи існує величезна складність у перетворенні системи "Земледелие"

у РСЗВ, окрім оновлення системи управління вогнем чи просто таблиць стрільби. Хоча й передбачає випуск нового транспортно-пускового контейнера, а не окремих реактивних снарядів.

За рахунок боєприпасів від "Урагану" "Земледелие" може отримати можливість ураження цілей на дальності до 35 км. У випадку застосування термобаричних 220-мм реактивних снарядів, то дальність може становити до 6 км у випадку старих версій та до 15 км, якщо вірити деклараціям з РФ відносно можливості оновлених боєприпасів для ТОС-2 "Тосочка".

РСЗВ Ураган
РСЗВ "Ураган"

Водночас "Земледелие" для постановки мін використовує 122-мм некеровані реактивні снаряди, які мають більшу довжину за стандартні боєприпаси для "Града". Дальність стрільби ними заявлялась до 15 км. Тобто цілком можливо очікувати й створення транспортно-пускових контейнерів й під 122-мм стандартний "градівський" боєприпас.

Система дистанційного мінування Земледелие
Система дистанційного мінування "Земледелие"

Водночас попри плани ворога розпочати виробництво РЗСВ "Возрождение" до літа 2024 року, це ще не означає, що вони одразу будуть направлені на фронт, бо перед цим, за логікою, ще має бути цикл випробувань. Й зрештою поява у РФ будь-яких нових систем, навіть таких прагматичних як це, зазвичай стикається зі зміщенням строків вправо, а кінцевий результат не відповідає спершу заявленим характеристикам.

Читайте також: Що за NH90, які Україна хотіла купити в Австралії, і наскільки це хороший вертоліт