xcounter
#

Хто буде виробляти компоненти до системи протиракетної оборони THAAD

11030
Фото — Lockheed Martin
Фото — Lockheed Martin

Продаж системи THAAD цій країні було погоджено ще у 2017 році на суму у 15 млрд доларів

Саудівська Аравія буде брати участь у виробництві окремих компонентів американського протиракетного комплексу наземного базування THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) — компанія Lockheed Martin уклала контракти з декількома постачальниками, і таким чином Саудівська Аравія стала першим закордонним замовником цієї системи, що також буде брати участь у її виробництві.

комплекс протиракетної оборони THAAD
Фото — U.S. Army Ralph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense

Йдеться про компанію Middle East Propulsion Company (MEPC), яка буде виготовляти контейнери для перехоплювачів, а також Arabian International Company (AIC), що займатимуться виробництвом піддонів для транспортування ракет MRP-T (Missile Round Pallets-Transportable), повідомляють у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, що збив 100% Shahed-136, а от чи нам таке реально

"Сьогодні існує тільки дві виробничі лінії для цієї продукції — первісна виробнича лінія у США, а тепер додаткове джерело постачань тут, у Королівстві", — відзначив віцепрезидент і генеральний менеджер підрозділу інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони компанії Lockheed Martin Джейсон Рейнольдс.

За його словами, компанія запропонувала Саудівській Аравії всі інструменти та випробувальне обладнання, а також послуги з навчання та технічну допомогу й інформаційну підтримку, які необхідні для того, щоб оборонно-промисловий комплекс країни виготовляв компоненти на тому ж рівні і з такими ж вимогами до якості, як це роблять у Сполучених Штатах.

Поки невідомо, який зрештою конкретно обсяг робіт будуть виконувати компанії з Саудівської Аравії, бо Рейнольдс відзначає, що їхній підхід полягає у максимізації "кількості саудівського контенту у програмах", і що оборонні підприємства цієї країни будуть брати "значну" участь у виробництві THAAD і працюватимуть протягом багатьох років.

Причому у цій історії є такий цікавий нюанс — що ще навесні 2016 року Саудівська Аравія оголосила про ініціативу, у рамках якої країна хоче мати 50% локалізації виробництва озброєння та військової техніки, яку вони закуповують за кордоном, що фактично стало серйозним тиском для тих оборонних виробників, які десятиріччями експортували зброю в Королівство.

Нагадаємо, що ще у 2017 році Державний департамент США погодив продаж Саудівській Аравії системи протиракетної оборони THAAD на суму в 15 млрд доларів, йшлося про 44 пускових і 360 ракет-перехоплювачів, але майданчики для розташування систем не будуть готові як мінімум ще протягом двох років.

Також згадаємо, що минулого року Україна представила новий список зброї, якою б США могло посилити наше військо, і там серед усього також була й система THAAD — раніше Defense Express розповідав, на що здатна ця система і наскільки реалістична передача.

Читайте також: САУ "Богдана" та інші зразки: яку зброю Україна демонструє на виставці в Саудівській Аравії