xcounter
#

Саудівська Аравія не купуватиме російські С-400, перевагу отримала американська система THAAD

2687
Пускова установка американської системи THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пускова установка американської системи THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел

На кону – контракт, вартість якого може досягати 15 мільярдів доларів

Саудівська Аравія вирішила відмовитись від купівлі російських зенітно-ракетних комплексів С-400, натомість – вирішила активізувати домовленості із США про купівлю протиракетних систем THAAD, укладені ще в 2017 році.

Як пише видання Defense News, Ер-Ріяд та Білий дім домовились про можливу купівлю протиракетних систем THAAD ще в 2017 році, орієнтовна вартість закупівлі була визначена на рівні 15 мільярдів доларів.

Читайте також: Саудівська Аравія хоче купити 280 ракет AMRAAM, щоб збивати безпілотники хуситів
Вивантаження машини з пусковою установкою THAAD із літака С-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міжурядову угоду про можливу поставку систем THAAD Саудівська Аравія та США підписали ще в листопаді 2018 року, але далі справу "загальмували" санкції Білого дому проти Ер-Ріяду за організацію вбивства журналіста Джамаля Хашшогі.

Практика показала, що наявні у Саудівської Аравії комплекси Patriot не здатні збивати балістичні ракети та "дрони-камікадзе", які застосовують єменські бойовики-хусити.

Розгортання пускової установки THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому Ер-Ріяд в якості альтернативи почаврозглядати можливість купівлі російських ЗРК. Росіяни почали нав’язувати свій С-400, але тут, схоже, Білий дім вирішив втрутитись та "згадати" про домовленості зразка 2018 року про можливу поставку систем ПРО THAAD.

Lockheed Martin, компанія-виробник THAAD говорить, що перші поставки цих комплексів ПРО для Саудівської Аравії стартують в 2023 році, завершаться до 2027 року. Кількість запланованих до поставки комплексів та остаточна вартість їх поставки – не розкривається.

Запуск ракети із пускової установки THAAD, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Саудівська Аравія хоче придбати 250 додаткових САУ CAESAR від Nexter