xcounter
#

"Антонов" та Саудівська Аравія можуть відновити роботи з виробництва Ан-132Д вже в цьому році

11091
Ан-132Д та Ан-178 під час польоту в Гостомелі у березні 2017 року / Фото: Sergey Smolentsev
Ан-132Д та Ан-178 під час польоту в Гостомелі у березні 2017 року / Фото: Sergey Smolentsev

Також відновлено переговори з Азербайджаном, щодо закупівлі нових Ан-178 з локалізацією виробництва

Україна та Саудівська Аравія можуть найближчим часом відновити програму зі створення малого транспортного літака з подальшою локалізацією на Аравійському півострові.

Про ці плани розповів в інтерв’ю виданню "Апостроф" генеральний директор ДП "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Сергій Бичков.

Читайте також: Перуанський Ан-178-100Р отримає шість пасажирських крісел за ціною нового автомобіля
Ан-132Д
Літак-демонстратор Ан-132Д під час церемонії викатки 20 грудня 2016 року

За його словами, в призупинці проекту "Ан-132" винні деяки помилки колишнього керівництва "Антонова" (літак надто сильно "імпортозамістили" ) та політичні обставини - в Саудівській Аравії змінився уряд, який почав лобіювати інтереси Airbus.

"На жаль, з боку нашого керівництва була допущена тактична помилка: було вирішено не тільки перепроектувати літак і поміняти двигуни, а й поміняти систему управління і так далі. Літак змінився зовнішньо", - розповів Сергій Бичков.

"Однак, вже будучи генеральним директором (в.о. гендиректора Сергія Бичкова призначили у листопаді 2020 року, а власне гендиректором обрано у червні 2021 року, - прим ДЕ), я зустрічався з принцем Саудівської Аравії. Вони готові відновити роботу, тому що ми вже маємо відповідний досвід, знаємо слабкі сторони проекту, як їх усунути, що проектувати і який потрібно отримати літак", - повідомив очільник ДП "Антонов".

При цьому Сергій Бичков назвав і орієнтовні строки підписання цього важливого для підприємства контракту.

Ан-132Д
Літак-демонстратор Ан-132Д під час показового польоту в ОАЕ у 2017 році / Фото: Oleg V. Belyakov

"Якщо не в цьому році, то на початку наступного сподіваємося підписати контракт з Ер-Ріядом на спільне створення такого літака, який з часом буде випускатися на авіазаводі в Саудівській Аравії. Для цього підприємства вже виділили місце. Я дуже вірю в новий літак на базі літака Ан-132Д: він буде затребуваний в країнах Африки, Південної Америки, Близького Сходу, Азії", - наголосив генеральний директор.

Крім цього, нове керівництво "Антонов" ініціювало й відновлення перемовин з Азербайджаном щодо програми з будівництва Ан-178.

Ан-178
Попередні домовленості з Азербайджаном були підписані ще коли новий літак ще не пройшов льотні випробування і не був сертифікований, до того ж мав велику кількість російських комплектуючих / Фото: Vitos

"Ми відновили переговори з Баку. Кажу: сядьмо за стіл переговорів і з'ясуємо, чи годиться вам літак в тому варіанті, який ми робимо для Міноборони, якщо так - ми готові продовжити. Але свого часу стояло питання, щоб створити спільне виробництво в Азербайджані. Я двома руками за, але це потрібно робити поетапно, поступово накопичуючи досвід. Наприклад, спочатку робити певні деталі, з часом розширюючи їх номенклатуру...", - розповів Сергій Бичков.

Ан-178
Імпортозаміщений та оновлений дослідний зразок Ан-178 дещо відрізняється від першого варіанту як за комплектацією, так і за ціною / Фото: Vasiliy Koba

За його словами, відповіді на оновлені українські пропозиції азербайджанська сторона поки не надала (раніше повідомлялося, що Азербайджан не влаштовує ціна на імпортозаміщенні Ан-178, яка дещо виросла, - прим. ДЕ). Однак очільник держпідприємства впевнений, що їх позиція може змінитися коли нові літаки для Збройних сил України будуть побудовані.

Ан-178-100Р
Перший Ан-178-100Р для Міноборони станом на кінець травня 2021 року

"Думаю, що у 2022 році, після зльоту літака для Міноборони, ми з Азербайджаном дійдемо згоди. Всі чекають зльоту Ан-178", - зазначив генеральний директор.

Читайте також: Ан-178 у версії ДРЛВ та українська ЗРК середньої дальності: Міністр оборони України підтвердив роботу над проектами