xcounter
#

Ан-178 у версії ДРЛВ та українська ЗРК середньої дальності: Міністр оборони України підтвердив роботу над проектами

4914
Макет перспективної ЗРС-300 та рендер проекту літака-ДРЛВ на базі Ан-178
Макет перспективної ЗРС-300 та рендер проекту літака-ДРЛВ на базі Ан-178

Андрій Таран в рамках офіційного привітання з нагоди Дня Повітряних Сил ЗС України розповів про поточний стан та плани з переозброєння вартових неба нашої Держави

У неділю, 1 серпня 2021 року, Міністр оборони України Андрій Таран привітав військовослужбовців зі складу Повітряних сил ЗСУ з професійним святом.

Під час промови очільника оборонного відомства була озвучена й низка деталей щодо роботи з підвищення спроможностей українських захисників повітряних кордонів, проведеної за останній період та окремі плани зі збільшення можливостей ПС ЗСУ в перспективі.

Читайте також: Український ЗРК на базі ракети "Корал" може бути створений вже за 2 роки: близько 70% майбутнього комплексу вже розроблено

Так, Андрій Таран нагадав про те, що підприємства ОПК України в рамках державного оборонного замовлення продовжують ремонт та модернізацію літаків, що наразі перебувають на озброєння Повітряних сил України.

Відремонтований навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ на території ЛДАРЗ, переданий ЗСУ у травні 2021 року
Відремонтований навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ на території ЛДАРЗ, переданий ЗСУ у травні 2021 року

"Впродовж першого півріччя 2021-року з підприємств концерну "Укроборонпром" до бойових військових частин Повітряних Сил вже передано літаки Су-27, МіГ-29, МіГ-29УБ, Су-25, Су-25УБ, Су-24М, гелікоптери Мі-8МСБ, Мі-2МСБ", - відзначив Андрій Таран.

Модернізований у червні 2021 року на ЛДАРЗ винищувач МіГ-29МУ1 ПС ЗСУ
Модернізований у червні 2021 року на ЛДАРЗ винищувач МіГ-29МУ1 ПС ЗСУ / Фото: Укроборонпром

Варто зауважити, що на відміну від МіГ-29 та Су-24, про ремонт винищувачів Су-27 та штурмовиків Су-25 й передачу відновлених машин підрозділам ЗСУ в цьому році офіційно не повідомлялося. Своєю чергою, роботою над модернізацію гелікоптерів Мі-8МСБ та Мі-2МСБ здебільше займаються не підприємства Концерну, а приватне АТ "Мотор Січ" (власне самі версії "МСБ" це саме їх варіант модернізації радянських гелікоптерів Мі-8 та Мі-2).

Модернізований ПАТ
Модернізований ПАТ "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В прибув до 15 БрТрА. Травень 2021 року / Фото: 15 БрТрА

"Під час ремонту та модернізації літаків йде заміна навігаційного обладнання на відповідне стандартам НАТО і системам IKAO, здійснюється підвищення ефективності й розширення номенклатури озброєння", - додав Міністр оборони.

Відремонтований фронтовий бомбардувальник Су-24М ПС ЗСУ
Відремонтований, ймовірно у 2021 році, фронтовий бомбардувальник Су-24М ПС ЗСУ / Фото: Укроборонпром

Повідомив він і про закупівлю модернізованих на українських підприємствах станцій РЛС, як то 35Д6М, П-18М та П-18 "Малахіт", від державної НВК "Іскра" та приватної ХК "Укрспецтехніка".

Передана ЗСУ у травні 2021 року модернізована трикоординатна радіолокаційна станція 35Д6М - щонайменше третя за пів року
Передана ЗСУ у травні 2021 року модернізована трикоординатна радіолокаційна станція 35Д6М - щонайменше третя за пів року

Також Андрій Таран згадав про торішнє замовлення, що було здійснене вперше за часів Незалежності, нових військово-транспортних літаків Ан-178-100Р.

Окремо, очільник оборонного відомства розповів і про можливі плани з підвищення обороноздатності нашої держави за рахунок майбутніх робіт з розробки новітніх зразків озброєння, які досі в Україні не виготовляли.

Один з варіантів літака ДРЛВ на базі Ан-178
Один з варіантів літака ДРЛВ на базі Ан-178 /Фото: uainfo.org

"Для посилення протиповітряної оборони, розглядається можливість створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу середньої дальності. А на базі літака Ан-178 — літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛВ), - відзначив Андрій Таран.

Нагадаємо, концепт ЗРК середньої дальності та макет установки був представлений під час виставки "Зброя та Безпека-2021" ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч". За словами Генерального конструктора - Генерального директора ДККБ "Луч" Олега Коростельова, для розробки такого ЗРК необхідно два роки та фінансування у розміри близько $40 млн, після яких комплекс розпочне державні випробування.

Генеральний конструктор – Генеральний директор ДП ДККБ Луч Олег Коростельов на фоні перспективної зенітної ракети Корал
Генеральний конструктор – Генеральний директор ДП "ДККБ "Луч" Олег Коростельов на фоні перспективної зенітної ракети "Корал". Виставка "Зброя та Безпека-2021"

Варто також додати, що про інтерес українських військових но вітчизняних комплексів можна було почути й дещо раніше.

ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ Луч
ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ "Луч" на "Зброя та Безпека-2021"

Так, на початку липня ц.р. начальник зенітних ракетних військ ЗСУ Борис Генов повідомив, що "ці роботи (зі створення українських ЗРК середньої дальності) уже розпочаті. Проведені аванпроекти й на даний час проводиться питання по проведенню дослідно-конструкторських робіт".

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"