xcounter
#

Український ЗРК на базі ракети "Корал" може бути створений вже за 2 роки: близько 70% майбутнього комплексу вже розроблено

13601
Українська уніфікована модульна ракета "Корал" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Українська уніфікована модульна ракета "Корал" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Мова йде про універсальний комплекс від ДККБ "Луч"

Перший дослідний зразок вітчизняного зенітно-ракетного комплексу з дальністю до 30 км можуть виготовити за кілька років, звісно за умов стабільного державного фінансування й відповідного замовлення.

Про можливі строки створення першого українського ЗРК на базі нової уніфікованої ракети "Корал" повідомив в інтерв’ю "Security talks з Валентином Бадраком" Генеральний конструктор – Генеральний директор ДП "ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: КБ "Луч" розробляє нове покоління авіаційних ракет малої та середньої дальності (фото)

В інтерв’ю під час Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя та Безпека – 2021", що з 15 по 18 червня ц.р. пройшла в Києві, він відзначив, що подібний складний комплекс неможливо зробити за свої оборотні кошти. Він вимагає досить багато грошей і вимагає підтримки замовником.

Генеральний конструктор – Генеральний директор ДП ДККБ Луч Олег Коростельов на фоні перспективної зенітної ракети Корал
Генеральний конструктор – Генеральний директор ДП "ДККБ "Луч" Олег Коростельов на фоні перспективної зенітної ракети "Корал"

"Всі випробування, всі технічні вимоги повинні визначаться замовником і тільки тоді цей комплекс має право на життя. Тому самостійно, аматорські ми тут не збиралися нічого робити. Ми захистили аванпроєкт по цьому комплексу, замовник (Міноборони України) визнав його позитивним, підписав акт. Тому ми сподіваємося на продовження роботи", - зазначив Олег Коростельов.

Україна має власне виробництво сучасних РЛС, як ця новітня станція від КП НВК Іскра - Фенікс 80К6КС1
Україна має власне виробництво сучасних РЛС, як ця новітня станція від КП "НВК "Іскра" - "Фенікс" 80К6КС1

Своєю чергою, він підкреслив, що значна кількість критичних компонентів нової ракети та майбутнього комплексу вже розроблені й відпрацьовані. Власне мова йде про об’єднання всіх цих складових в єдину систему та початок випробувань виробу.

Макет пускової установки перспективної ЗРК середнього радіуса дії від ДККБ Луч на шасі від компанії Tatra на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пускової установки перспективної ЗРК середнього радіуса дії від ДККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставці "Зброя та Безпека-2021". Оскільки "Корал" має вертикальний старт, то подібне шасі цілком підходить і для цієї ракети

"Практично у нас вже є все. У нас є станції виявлення і цілевказівки, у нас є основні складові частини ракети, у нас є програми й алгоритми, які забезпечують саме цю структуру комплексу. У нас, врешті-решт, є навіть платформи командної та пускової машини, які забезпечать вже напрацьовані технічні рішення для транспортування та пуску ракети", - наголосив очільник КБ "Луч".

На його думку, наразі готовність комплексу середньої дальності становить близько 70%.

ТТХ уніфікованої зенітної ракети Корал від ДККБ Луч
ТТХ уніфікованої зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч"

Нагадаємо, під час виставки "Зброя та Безпека-2021" ДККБ "Луч" вперше продемонструвало повнорозмірний макет уніфікованої зенітної ракети "Корал" з дальністю пуску до 30 км та до 10 км у висоту.

Українська уніфікована модульна ракета Корал на виставці Зброя та Безпека-2021
Українська уніфікована модульна ракета "Корал" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Українська ракета буде здатна знищити будь-які аеродинамічні цілі (гелікоптери, літаки, БПЛА), а також може застосовуватись проти балістичних ракет або, при потребі, проти наземних чи надводних цілей.

Нова АРГСН Онікс від Радіонікс (третя праворуч) для зенітної ракети Корал на виставці Зброя та безпека-2021
Нова АРГСН "Онікс" від "Радіонікс" (третя праворуч) для зенітної ракети "Корал" на виставці "Зброя та безпека-2021"

Також на виставці була продемонстрована активна радіолокаційна головка самонаведення ("земля-повітря" та "повітря-повітря") для перспективної української ракети "Корал" – "Онікс" розроблена приватною компанією "Радіонікс".

Макет теплової ГСН для ракети Корал на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет теплової ГСН для ракети "Корал" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Варто додати, що окрім АРГСН, зенітна ракета "Корал", з метою підвищення універсальності та уніфікації, може мати й теплову головку самонаведення, макет якої також був присутній на стенді ДККБ "Луч".

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"