xcounter
#

КБ "Луч" розробляє нове покоління авіаційних ракет малої та середньої дальності (фото)

8043
Макет перспективної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 від КБ "Луч"
Макет перспективної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 від КБ "Луч"

Зокрема днями були представлені проекти нових ракет класу "повітря-повітря" з інфрачервоною та активною головками самонаведення

Під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2021" ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром") презентувало одразу дві нових керованих ракети для повітряного бою.

Мова йде про авіаційну ракету класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 з активною радіолокаційною головкою самонаведення та високоманеврену перспективну ракету ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення.

Читайте також: ​"Артем" переходить до випробувань перших українських 155-мм артилерійських снарядів (відео)
Макет перспективної ракети класу повітря-повітря середньої дальності УП-277 від КБ Луч
Макет перспективної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності УП-277 від КБ "Луч"

Варто відзначити, що нові ракети є більш сучасним аналогом радянських ракет Р-27 та Р-73, які виготовляють й на іншому підприємстві Концерну ДАКХ "Артем".

Ракети Р-73 та Р-27 від ДАКХ Артем на виставці Зброя та Безпека-2021
Ракети Р-73 та Р-27 від ДАКХ "Артем" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Так УП-277, за даними розробника, має підвищені тактичні можливості та завадозахищеність й оснащується новітніми АРГСН та неконтактним радіолокаційним датчиком цілі.

АРГСН
Нові головки самонаведення від "Радіонікс" для ракет - крайня ліворуч - АРГСН "Аліса" для нового варіанту Р-27, посередині АРГСН для 200-мм перспективних ракет "повітря-повітря" розробки ДККБ "Луч"

Дещо раніше Defense Express повідомляв, що компанія "Радіонікс" розробляє для КБ "Луч" нову серію активних головок самонаведення калібром 200 мм міліметрового діапазону хвиль для перспективних ракет "повітря-повітря" (для 230-мм ракет Р-27 від ДАКХ "Артем", своєю чергою, розроблена нова АРГСН Х-діапазону "Аліса"). Можна припустити, що саме такими ГСН будуть оснащуватись ракети УП-277.

Менші розміри та маса (180 кг в УП-277 проти 245-350 кг у різних варіантів Р-27) дозволять перспективній ракеті від КБ "Луч" уражати цілі, які маневрують з більшим перенавантаженням (до 12 g проти 8 g у Р-27) та на значно більшій дистанції при атаці у задню напівсферу (до 50 км проти 15-36 км у серійних ракет Р-27 ДАКХ "Артем").

ТТХ ракети середньої дальності УП-277
ТТХ ракети середньої дальності УП-277

Своєю чергою, перспективна ракета ближнього радіуса дії з інфрачервоною головкою самонаведення, неконтактним радіолокаційним датчиком цілі у міліметровому діапазоні й керованим вектором тяги двигуна може уразити цілі, котрі мають більшу швидкість (2700 км/год проти 2500 км/год у радянської Р-73).

ТТХ ракети ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення від ДККБ Луч
ТТХ ракети ближнього повітряного бою з інфрачервоною головкою самонаведення від ДККБ "Луч"

Варто додати, що на сьогодні ці перспективні ракети існують скоріш на стадії проекту (можливо для інозамовників) й представники ДККБ "Луч" поки не повідомляють детальну інформацію щодо строків виготовлення та випробувань цих виробів.

ТТХ ракет середньої дальності Р-27 від ДАКХ Артем
ТТХ ракет середньої дальності Р-27 від ДАКХ "Артем"
Читайте також: ДККБ "Луч" вперше покаже нову зенітну ракету "Корал" (фото)