xcounter
#

РФ влаштувала таємничу операцію на місці потоплення корвета "Циклон"

58788
Ракетний корвет "Циклон" Чорноморського флоту РФ, архівне фото з відкритих джерел
Ракетний корвет "Циклон" Чорноморського флоту РФ, архівне фото з відкритих джерел

Які кораблі та судна окупанти досі тримають у Севастополі, та для чого

OSINT-аналітик MT_Anderson виклав у відкритий доступ супутниковий знімок акваторії тимчасово окупованого Севастополя станом на ранок 31 травня 2024 року, із якого випливає одночасно дві цікаві речі.

Перша – російські військові мінімум тиждень вели таємничу рятувальну операцію на місці ймовірного потоплення ракетного корвета ЧФ РФ "Циклон" проекту 22800 (який був уражений в ніч на 19 травня 2024 року). Ну і друга – на той момент окупанти мали можливо найменш чисельний наряд кораблів в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, починаючи з лютого 2022 року.

Читайте також: США уже 2 роки говорять про модернізацію Abrams, а тепер беруть ще 18 місяців на роботи
Акваторія тимчасово окупованого Севастополя, 31 травня 2024 року, окремо виділено місце операції по "Циклону"

Почнімо із першого аспекту. Як прямо випливає із наведеного вище знімку, на місці ймовірного потоплення корвета "Циклон" постійно працює російський гідрографічний катер проекту 23370 із спеціальним обладнанням для спуску водолазів. Але нюанс в тому, що взяти певну кількість водолазів на борт – це максимум, що дозволяють габарити цього гідрографічного катера.

Тому тут одразу стає відкритим питання про те, а що саме там можуть робити російські водолази – просто оцінювати характер пошкоджень "Циклона" на дні акваторії тимчасово окупованого Севастополя, або ж вести пошук предметів чи елементів озброєння, які мають бути підняті нагору з цього корабля, або ж взагалі оцінювати сам "Циклон" на предмет придатності до підйому.

Акваторія тимчасово окупованого Севастополя, 23 травня 2024 року, окремо виділено місце операції по "Циклону"

Окремо цікаво, що поряд із місцем проведення пошуково-рятувальних робіт на місці потоплення "Циклона" стоїть також рятувальне судно ЧФ РФ "ЭПРОН", спущене на воду в 1959 році та призначене для порятунку екіпажів затонулих субмарин, або для підйому з морського дна особливо важливих зразків озброєння чи інших важливих речей.

Доволі показово, що на цих знімках ми не бачимо пошуково-рятувальне судно "Коммуна", уражене у квітні 2024 року. І також – що на "стартовому" супутниковому знімку від MT_Anderson у цій публікації фігурують лише три великі надводні кораблі зі складу Чорноморського флоту РФ: сторожовий корабель "Пытливый" радянського проекту 1135, та великі десантні кораблі "Ямал" та "Николай Фильченков".

Які конкретно завдання в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, окрім "демонстрації прапора", наразі можуть виконувати ці "вимпели" ЧФ РФ, зараз оцінити складно.

Читайте також: Як виглядає наче ціла РЛС С-400 після зустрічі із HIMARS: приклад з Бєлгородській області