xcounter
#

У Польщі не знайшлось кому ремонтувати САУ Krab та самохідні міномети Rak

15677
САУ Krab
САУ Krab

І хоча наче мова йде про наявні проблеми для збройних сил Польщі, вони мають вплив на Україну, бо ЗСУ також використовують Krab та Rak

Військо польське зустрілось із вкрай несподіваною проблемою - ніхто не захотів ремонтувати польську артилерію - 155-мм самохідні артилерійські установки Krab у складі вогневих модулів Regina, тобто із машинами управління та забезпечення, а також самохідні міномети Rak.

Про це свідчить результат тендеру, який був проведений 2-ю регіональною базою матеріально-технічного забезпечення польських збройних сил, який прийшлось скасувати через відсутність заявок.

Читайте також: Туреччина продала зенітні Korkut неназваній країні - у 2021 році він пропонувався ЗСУ і це аналог Skynex
самохідні міномети Rak
Самохідні міномети Rak

Умовами тендеру передбачалось надання послуг із термінового (аварійного) ремонту артилерійських систем потягом 2024-2026 року, а виконавець мав би обиратись не лише за параметром ціни, але й гарантування якості робіт, пише польське видання Zbiam.

Наразі причини відсутності інтересу до цього тендеру з боку польських зброярів залишаються невідомими. Водночас це означає, що понад 100 САУ Krab, які є у збройних силах Польщі, а також ще 48 замовлених у 2022 році, поки залишаться без такого ремонту. Як і близько 10 ротних комплектів Rak, та ще двох які мають бути поставлені у цьому році.

І хоча може здатися, що це про проблеми Польщі, ігнорування тендеру може розглядатися як маркер для України. Справа в тому, що САУ Krab та самохідні міномети Rak експлуатуються у ЗСУ.

Нагадаємо, що окрім 18 САУ, які Україна отримала у вигляді допомоги ще у 2022 році, у тому ж році було законтрактовано 54 САУ Krab.

А у квітні 2023 року було оголошено про плани Варшави поставити до ЗСУ три роти Rak (по 8 самохідних мінометів та 4 машини управління вогнем у кожній).

Водночас обслуговування цих артилерійських систем, якщо мова йде саме про "аварійний" чи "терміновий" скоріш за все цілком реалізується в Україні. А ось середній та капітальний це все одно задача виробника цих систем - Huta Stalowa Wola.

Читайте також: РФ влаштувала таємничу операцію на місці потоплення корвета "Циклон"