xcounter
#

337 млн доларів за літак: Італія купує винищувачі за дійсно фантастичним цінником

8970
Фото — Eurofighter GmbH
Фото — Eurofighter GmbH

Йдеться про контракт на 24 винищувачі Eurofighter Typhoon для італійських повітряних сил аж за 8,1 млрд доларів

Нещодавно стало відомо, що оборонне відомство Італії для потреб своїх повітряних сил планує замовити ще 24 винищувачі Eurofighter Typhoon у версії Tranche 4 та Tranche 5, які замінять застарілу конфігурацію Tranche 1 в італійському війську. Документ було оприлюднено 4 липня, відомо, що проєкт про закупівлю літаків було спрямовано в сенатську Комісію із закордонних справ та оборони.

Дуже цікавих деталей про цю угоду додає видання Reuters, а саме там розповідають про те, що закупівля 24 літаків обійдеться Італії аж у близько 7,5 млрд євро або ж орієнтовно 8,1 млрд доларів. У грубому підрахунку — дійсно фантастичні 312 млн євро (337 млн доларів) за один літак. Відомо, що вже забезпечено фінансування на 690 млн євро, а суму, що залишилася, профінансують вже в рамках майбутніх угод.

Читайте також: Італійське Leonardo опрацьовує об'єднання з Rheinmetall заради KF51 Panther та Lynx після провалу з Leopard 2A8

Поки що немає чіткої конкретики, що саме входить в суму у мільярди євро, які Італія заплатить за 24 літаки Eurofighter Typhoon — наприклад, той же ймовірний перелік озброєння. У виданні лише відзначають, що згідно з угодою до вартості входить навчання персоналу, а також технічна підтримка.

Втім, навіть якщо брати суто той факт, що за 24 винищувачі Італія має викласти аж 7,5 млрд євро, то все одно ціна за літаки виходить астрономічною. Для порівняння, Німеччина закупила 35 винищувачів F-35A за ціною у 9,99 млрд євро (щоправда, у 2022 році) і в угоду входять як супутні послуги, так і озброєння включно з крилатими ракетами.

винищувач F-35
F-35, фото — U.S. DoD
Зрештою, можна згадати свіжіші дані за 2023 рік, коли Румунія оголосила про свої плани придбати одразу 32 винищувачі F-35 за орієнтовною вартістю у 6 млрд євро (6,5 млрд доларів). Або ж приклад із Чехією, яка за 24 винищувачі F-35A з низкою супутніх послуг, наземним обладнанням, запчастинами, а також незначною кількістю озброєння має заплатити близько 5,19 млрд євро (5,62 млрд доларів).

А якщо брати ті ж Eurofighter, то, наприклад, у 2020 році Німеччина схвалила закупівлю 38 літаків Eurofighter Typhoon на суму у 5,4 млрд євро (5,84 млрд доларів).

Повертаючись до італійської угоди, то ще один факт, що постачання літаків може розтягнутися на досить тривалий період. Зокрема в документі йдеться про те, що програма "матиме багаторічний інтервал розвитку, приблизно 2024-2034 роки", тобто понад 10 років. Хоча це вже ніби й не так дивує з урахуванням на черги на те чи інше озброєння, що пов’язані зі значним зростанням попиту протягом останніх декількох років.

Раніше Defense Express розповідав, що Італія готова на 20 млрд євро закупити у Rheinmetall рекордну кількість танків та БМП.

Читайте також: Іспанія всього має менше 40 ракет Taurus, але буде інтегрувати їх у нові Eurofighter Typhoon