xcounter
#

Іспанія всього має менше 40 ракет Taurus, але буде інтегрувати їх у нові Eurofighter Typhoon

4790
Крилата ракета Taurus, фото ілюстративне, джерело — MBDA
Крилата ракета Taurus, фото ілюстративне, джерело — MBDA

Ракети Taurus KEPD 350 можуть знищувати цілі на відстані у 500 км

Повітряно-космічні сили Іспанії підтвердили свої плани з інтеграції крилатої ракети великої дальності Taurus KEPD 350 у програмне забезпечення нових версій їхнього винищувача Eurofighter Typhoon — перші літаки мають потрапити на озброєння Іспанського війська у 2026 році, всього постачання нових машин триватиме до 2030 року.

Потреба інтеграції ракет Taurus у нові літаки пояснюється тим, що іспанці банально хочуть зберегти можливість використання наявних на озброєнні війська ракет — річ у тім, що станом на сьогодні повітряно-космічні сили цієї країни можуть бити цими ракетами лише з літаків F-18, з якими Іспанія планує поступово попрощатися, розповідає видання Infodefensa.

Читайте також: Німеччина готується осінню купити ракети JASSM-ER на 900 км, поки вагається по Taurus

Іспанія сьогодні є одним з небагатьох операторів цих ракет великої дальності — разом з Німеччиною та Південною Кореєю. Свої Taurus Іспанія замовила у 2005 році, контракт передбачав постачання 43 ракет класу "повітря-земля", дві навчальні ракети, а також низка супутніх послуг та обладнання. Поставки тривали до серпня 2010 року, ця програма обійшлася Іспанії у суму до 60 млн євро.

Потім у 2018 році Іспанія погодила модернізацію своїх крилатих ракет Taurus на 30 млн євро — йдеться про оновлення MLU (Mid Life Upgrade), яке передбачало покращення захисту від завад, оновлення програмного забезпечення ракет і алгоритмів навігації тощо. Модернізована ракета була сертифіковано повітряно-космічними силами Іспанії під час випробувань у Німеччині.

Щодо кількості ракет, які залишилися в активі іспанського війська, то відомо, що на момент модернізації Taurus усього було 39 ракет. Зокрема у 2016 році на полігоні у Швеції відбулися бойові стрільби цими ракетами за участі повітряно-космічних сил Іспанії.

Також у виданні наголошують, що MBDA Spain вже запропонувала іспанською війську свої можливості з управління майбутньою програмою інтеграції крилатої ракети Taurus у літаки Eurofighter Typhoon.

Читайте також: Чому компоненти для F-15 і F/A-18 були під загрозою і як вдалося розв’язати цю проблему