xcounter
#

Чому компоненти для F-15 і F/A-18 були під загрозою і як вдалося розв’язати цю проблему

3209
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Це вже вдруге протягом останнього часу, коли Boeing хоче викупити "проблемного" виробника

Американська компанія Boeing минулого тижня у своєму пресрелізі повідомила, що уклала угоду з GKN Aerospace St. Louis та її материнською компанією Melrose Industries, у рамках якої буде продовження виробництво критично важливих компонентів для літаків F-15 та F/A-18 — ця угода "миттєво передає можливості і операції" з підтримки цих програм у Сент-Лїусі, відзначається у повідомленні компанії. Крім того, Boeing найняла майже весь персонал GKN St. Louis — а це близько 550 осіб.

"Ця угода дозволяє нам не тільки надавати послуги нашим клієнтам, але також надає висококваліфікованим співробітникам GKN можливість використовувати свої величезні таланти для підтримки винищувачів, а також оборонної та аерокосмічної промисловості Сент-Луїса", — відзначив старший віцепрезидент і головний операційний директор Boeing Defense, Space & Security Стів Паркер. Відзначається, що фінансові деталі домовленостей не будуть розкриватися відповідно до умов цієї угоди.

Читайте також: Коли ПС США отримають F-15E з новітньою системою радіоелектронної боротьби

Водночас у GKN Aerospace нагадали нагадали, що придбали цей майданчик у Boeing ще 23 року назад, у 2001 році, і протягом останніх місяців виключно для Boeing виробляла там авіаційні конструкції. "Минулого року компанії почали обговорювати можливість повернути об’єкт Boeing, щоб уникнути його закриття. Угода вже завершена, і об’єкт повернувся у власність Boeing", — відзначають у компанії.

Як нагадують у виданні Breaking Defense, що завод, який викупив Boeing, планували закрити вже до кінця цього року через проблеми із прибутковістю. Водночас Boeing у грудні 2022 року подав позов через те, що GKN порушує угоду про постачання запасних частин для винищувачів F-15 і F/A-18.

А закриття заводу могло поставити під загрозу програми цих літаків. Зокрема у виданні наголошують. що той же новітній F-15EX є ключовим продуктом для міжнародного бізнесу компанії. Крім того, у березні військово-морські сили США замовили партію з 17 F/A-18, тож виробництво цих машин триватиме до 2027 року.

Це вже вдруге, протягом останнього часу, коли Boeing намагається викупити "проблемних" постачальників — раніше у компанії заявили про плани придбати виробника авіаційних конструкцій Spirit Aerosystems. Ці кроки мають допомогти Boeing стабілізувати свій оборонний бізнес у контексті реалізації програм розвитку з фіксованими цінами.

Читайте також: Для F-18 є крутий модуль IRST, щоб не зважати на РЕБ Росії та Китаю, але у програмі є суттєві затримки