xcounter
#

Якщо дуже хочеться Tucano, але не можна купити в Бразилії, то копію роблять в Італії

11239
TP-75 Dulus ВПС Домінікани, фото - Medregal
TP-75 Dulus ВПС Домінікани, фото - Medregal

На світовому ринку озброєнь є одна цікава нішева пропозиція по легким літакам, на яку варто звернути окрему увагу

В цій публікації ми почнемо виклад з на перший погляд малозначущої новини: військова делегація від Гайяни відвідала одну із авіабаз ВПС Домініканської республіки з тим, щоб обговорити можливість придбання легких навчально-розвідувальних літаків типу TP-75 Dulus, самі Домінікани купили 10 таких літаків у 2022 році, у стрій поставлено уже кілька екземплярів.

Чому ця новина привернула увагу та заслуговує на окрему публікацію, одразу стане ясно, як тільки приглянутись до зовнішнього вигляду TP-75 Dulus. Якщо комусь цей літак здався схожим на бразильський Tucano, то він не помилився, оскільки тут йдеться буквально про репліку "Тукано", яка щоправда виготовляється в Італії, і про котру згадується ось у цій публікації порталу Infodefensa.

Читайте також: Коли вживаний A-29 Super Tucano дорожчий за вживаний F-16: у Португалії шостий рік поспіль "приглядаються"
TP-75 Dulus ВПС Домінікани, фото - FARD

Річ в тім, що у 2011 році італійська компанія Flying Legend презентувала легкий літак власного виробництва, який так і отримав оригінальне позначення Tucano Replica. Для цього виробу італійці скопіювали EMB312 Tucano, репліка вийшла на 70% меншою за габаритами.

Первинно літак призначався лише для цивільного ринку, і там навіть була передбачена цікава опція, що замовник може придбати або одразу готовий літак в італійської Flying Legend, або ж купити комплект для збірки та й скласти Tucano Replica самостійно.

Але цікаво, що Tucano Replica для цивільного ринку має одразу чотири варіанти по силовій установці, базовий із яких – турбогвинтовий Rotax 912ULS австрійського виробництва.

Інші характеристики Tucano Replica:

  • довжина фюзеляжу та розмах крил – 7,1 метрів та 8,4 метри відповідно;
  • максимальна злітна маса – 750 кілограмів,
  • крейсерська швидкість та максимальна дальність польоту – 300 км/год та 900 кілометрів відповідно.

Лише в 2022 році італійська Flying Legend запропонувала мілітаризовану версію Tucano Replica, котра власне й отримала позначення TP-75 Dulus. Відмінність від цивільної версії: двомісна кабіна, як силова установка використовується Rotax 915IS із турбонаддувом, максимальна швидкість польоту – 330 км/год, заявлена тривалість польоту – до 5 годин 30 хвилин.

Щодо номенклатури озброєння чи розвідувального обладнання – лише заявляється на загальному рівні, що за бажанням замовника це може бути встановлено. Як це на практиці працює, також поки невідомо, оскільки Домінікана стала першим замовником TP-75 Dulus.

TP-75 Dulus ВПС Домінікани, фото - Medregal

Але схоже, що в даному випадку ми маємо справу із цікавим варіантом по легким літакам, які б можна було адаптувати для боротьби проти ворожих БПЛА у відносно віддалених районах нашої країни. Особливо на тлі того, що сама Бразилія не погоджується продавати чи передавати Україні взагалі нічого, тим більш Tucano чи його "наступника" Super Tucano, що так активно згадується в нашому інфопросторі.

Читайте також: Уругвай купує шість Super Tucano і це буде вся бойова авіація: у скільки обійшовся гвинтовий штурмовик