xcounter
#

Французи радіють, що і в них теж є лазерна зброя: на відео показали роботу нової системи HELMA-P

БпЛА збивали під проливним дощем і при низькій хмарності
Бпла підпалили лазером з системи HELMA-P
Бпла підпалили лазером з системи HELMA-P
1873

​Французьке Головне управління озброєнь (DGA) та компанія CILAS показали знищення безпілотника системою лазерної зброї. Ця демонстрація відбулася 7 липня 2021 року на ракетному випробувальному центрі DGA, розташованому на південному заході Франції.

Новая система лазерної зброї HELMA-P має бути поставлена на озброєння французького військово-морського флоту (Marine Nationale), і корабельні випробування заплановані на 2022 році. Проте демонстрація роботи HELMA-P проти безпілотника перед французськими військовими викликала захоплення міністра оборони Франції.

"Я пишаюся тим, що бачила цю чудову роботу. Це виключно важливий експеримент. Безпілотник тільки що був знищений потужним лазером. Таким чином, тільки що був зроблений важливий крок в боротьбі з безпілотниками. Завдяки цьому Франція сьогодні доводить, що вона впорається з цим завданням і зможе захистити себе від своїх ворогів ", заявила Флоренс Парлі, міністр збройних сил Франції.

Читайте також: ​Лазерна зброя на підході: як зміниться повітряне поле бою
Система HELMA-P складається з 2-осьової турелі з набором оптичних датчиків і самого лазеру потужністю 2 кіловати.

Розробка лазерної зброї HELMA-P велася з 2017 по 2019 рік. Система складається з 2-осьової турелі з набором оптичних датчиків і самого лазеру потужністю 2 кіловати. Турель управляється одним оператором. За словами директора інноваційного департаменту CILAS, система має здатність знищувати цілі на відстані до 1 кілометра, що в 3-4 рази більше у порівнянні з конкуруючими технологіями боротьби з безпілотниками.

DGA почало випробування цієї зброї у 2020 році. Результати виявилися кращими, ніж очікувалося. На фото - знищений комерційний безпілотник.

DGA почало випробування цієї зброї у 2020 році. Оскільки результати виявилися кращими, ніж очікувалося, військові сподіваються ввести цю експериментальну систему в експлуатацію до 2024 року - до Олімпійських ігор у Парижі.

HELMA-P досі випробовувалася лише з землі, але також буде встановлена на наземних транспортних засобах і кораблях, заявила Флоренс Парлі: "Успіх демонстратора дуже багатообіцяючий. Я вірю, що ви удосконалите цю технологію разом з CILAS. З точки зору потужності, дальності і мобільності, то чим менше будуть системи, тим легше їх буде розгорнути. Я попросила, щоб ця лазерна зброя була випробувано на кораблях французького флоту у першій половині 2022 року ".

Флоренс Парлі, міністр збройних сил Франції, хоче, щоб нова лазерна зброя була випробувана на кораблях французького флоту у першій половині 2022 року

Випробування системи на полігоні в Біскарросс проходили під проливним дощем і при низькій хмарності, що говорить про можливості застосування лазерної зброї "у таких складних умовах", заявив менеджер зі зв'язків CILAS Ромейн Далла Віра.

Читайте також: Безпілотник з лазером збиває ракети: у Elbit Systems показали концепцію сучасного засобу ПРО