xcounter
#

Які літаки могли бути на аеродромі "Саки" - що відомо про нічний удар по Криму

8696
Пуски ракет ATACMS, фото ілюстративне
Пуски ракет ATACMS, фото ілюстративне

Це вже не вперше, коли Сили оборони атакують аеродром у "Саках", де базується 43-й авіаполк

У ніч на 26 липня була здійснена чергова атака на російській військовий аеродром "Саки" у тимчасово окупованому Криму - низку деталей про цю атаку, ймовірно балістичними ракетами ATACMS, повідомляє Telegram-канал "Крымский ветер", який публікує фото та відео нічної атаки.

Перше повідомлення про удар по об’єктах було оприлюднено близько третьої ночі - за непідтвердженими даними, на той час було чутно 13 вибухів, а також і проліт самих ракет - зі сторін Добрушине, Євпаторії, Новоозерного і також безпосередньо у Саках.

Читайте також: Чи має значення те, що у Пентагоні досі невірно рахують допомогу Україні та помиляються на мільярди

Також повідомлялося про нібито прильоти в районі Окунівки, вибухи в Сімферополі і також очікування атаки вже безпілотних літальних апаратах на Севастополь. Крім того, канал публікує кадри роботи протиповітряної оборони в районі Євпаторії.

Але передусім ми говоримо все ж таки про атаку на військовий аеродром "Саки", що у Новофедорівці - "Крымский ветер" публікує низку кадрів та відео з прильотами по цьому об’єкту, а о 03:37 повідомлялося про те, що у бік аеродрому прямують пожежні машини.

За інформацією від джерел, на аеродромі було уражено склад з боєприпасами і також двоє військових отримали поранення. Чи були уражені літаки поки що незрозуміло. Також повідомляється, що була атакована позиція протиповітряної оборони неподалік від аеродрому, що розташована поблизу села Шовковичне - там нібито знищена радіолокаційна станція. Про уражені літаки можна буде говорити трохи згодом, за результатами оприлюднених супутникових знімків.

У Telegram-каналі губернатора Аксьонова про атаку на Крим не повідомляється, а от "вечногопольота" Fighterbomber оприлюднив доволі промовисте повідомлення, натякнувши нібито на те, що розвідку цілей для атаки виконував розвідувальний літак RC-135.

Нагадаємо, що на аеродромі "Саки" з 2014 базується 43-й окремий морський штурмовий авіаційний полк з літаками Су-24М та Су-30СМ. Згідно з даними OSINT-дослідників з каналу "Dnipro|OSINT з Гарбузом", загалом там дислокується як мінімум 16 літаків Су-30 і Су-24, а на супутникових знімках від травня можна побачити 9 Су-30 і ще 5 Су-24. Крім того, там наголосили, що літаки на аеродромі досить вразливі через відсутність укриттів.

Також нагадаємо, що ЗСУ вже завдавали ударів по цьому аеродрому, зокрема у січні цього року крилатими ракетами Stor Shadow було уражено командний пункт у "Саках".

Читайте також: Розкрито нові дані, скільки ракет GMLRS поставлено армії США з 2021 року