xcounter
#

Розкрито нові дані, скільки ракет GMLRS поставлено армії США з 2021 року

1872
Фото - Lockheed Martin
Фото - Lockheed Martin

Сполучені Штати нарощують виробництво ракет GMLRS, а раніше цього року стартувало виробництво модернізованої версії з майже вдвічі більшою дальністю

Американська компанія Lockheed Martin днями випустила пресреліз, в якому розповідає, що кількість ракет GMLRS, поставлених армії США, сягнула 75 000 одиниць, наголошуючи, що вони продовжують нарощувати виробництво цих ракет для систем M142 HIMARS та M270 MLRS.

Зокрема там згадують безпрецедентний контракт, укладений ще у квітні 2023 року на постачання двох повномасштабних серійних партій ракет GMLRS для армії США з унітарною та альтернативною бойовими частинами на суму до 4,79 млрд доларів.

Читайте також: Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки

Також варто відзначити, що у лютому у 2021 році у Lockheed Martin повідомляли про передачу чергової "ювілейної" ракети GMLRS в армію США, тоді йшлося про 50 000 ракету.

Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Таким чином, виходить, що за три з половиною роки армія США отримала від Lockheed Martin 25 тисяч ракет. Варто відзначити, що йдеться саме про поставки американському війську без урахування продажів по програмі Foreign Military Sales.

Щодо темпів виробництва загалом, то ще у 2023 році повідомлялося про те, що Lockheed Martin вдалося збільшити цей показник з 6 до 10 тисяч ракет на рік, а в планах на початок 2024 року було збільшити його ще на 40% - до 14 тисяч. Втім, згодом стало відомо, що цей показник мають досягнути із річним запізненням - вже до 2025 року.

Також нагадаємо, що раніше цього року було офіційно повідомлено про старт виробництва ракет GMLRS ER, йшлося про модифікацію контракту на виробництво 240 одиниць цього року.

Читайте також: Поляки можуть виставити проти флоту РФ HIMARS з ракетами PrSM, це цікаво й для України