xcounter
#

Чи має значення те, що у Пентагоні досі невірно рахують допомогу Україні та помиляються на мільярди

Чи має значення те, що у Пентагоні досі невірно рахують допомогу Україні та помиляються на мільярди
2257

У США знову перерахували вартість допомоги для України за програмою Президентського вилучення, але важливіше питання - чи означає це те, що ці кошти підуть на озброєння для ЗСУ

Рахункова палата США (Government Accountability Office) випустила детальний звіт щодо помилкової калькуляції Пентагоном допомоги за програмою Президентського вилучення (Presidential Drawdown Authority - PDA). Це вже не перший випадок, бо ще у червні 2023 року аудитори виявили, що у Вашингтоні помилились на 6,2 млрд доларів у вартості виділеної Україні допомоги.

У детальному звіті американські аудитори зазначили, що близько 12% від всієї виділеної суми були виділені без урахування аудиторських рекомендацій, а ще близько 61% не мають документації, яка підтверджує ціну, тому не може бути перевірена. При цьому загальний об'єм допомоги за програмою PDA до березня 2024 року становив майже 24 млрд доларів.

Читайте також: Розкрито нові дані, скільки ракет GMLRS поставлено армії США з 2021 року

А головною причиною похибки стало те, що при обрахунку допомоги спочатку Пентагон рахував ціну переданого озброєння виходячи з вартості його заміни. На інфографіці нижче - приклад зі звіту, де поточна вартість військової вантажівки, яка у 2012 році коштувала 403,4 тисячі доларів станом на 2022 рік вже після обрахунку амортизації має бухгалтерську ціну 0 доларів. Але вартість заміни на аналогічний 10-річний автомобіль у 2022 році складає 198,4 тисячі, а нового - 497,5 тисячі.

Саме тому загальна похибка і була спочатку обрахована у розмірі 6,2 млрд доларів. Але, як йдеться у звіті, у Пентагоні при перерахунку нових цін озброєння вирішили підійти спрощено та автоматизували процес з використанням середньої балансової вартості або стандартної ціни.

Також автоматизований процес міг, за браком даних, не спрацювати та не внести зміни. І перевірка перерахунку виявила, що мова йде не про 6,2, а про 8,2 млрд доларів. Тобто ще 2 млрд було знайдено під час ще одного перерахунку.

Більше того, як йдеться у звіті, у Пентагоні досі відсутній єдиний чіткий затверджений алгоритм обрахунку ціни. Тому Конгрес має нормативно визначити, як обраховувати ціну озброєння у межах PDA, а Пентагон оновити інструкції та обов'язково додавати весь необхідний об'єм документації.

обрахунок бухгалтерської вартості
Обрахунок бухгалтерської вартості

Водночас головним питанням для України є не метод обрахунку вартості американського озброєння та аудиторські звіти. А відповідь на питання - чи буде зброї для України від США більше. А тому одразу можемо нагадати про те, що у 2023 році у Пентагоні попри наявність додаткових "помилкових" 6,2 млрд не могли їх використати на озброєння. І Україна майже 2,5 місяці, між 27 грудня 2023 року та 12 березня 2024 року взагалі не отримувала пакети озброєння. Аж поки не був затверджений новий оборонний бюджет США та 61 мільярд доларів допомоги.

І у березні цього року у Вашингтоні вже, хоч і дуже сплутано, але спробували пояснити, чому так сталось, попри формально наявні кошти. Як було зазначено, Пентагон для калькуляції вартості озброєння переданого Україні дійсно використовує вже залишкову вартість. Але для визначення того, що він може передати, використовується оцінка кількості реальних запасів з огляду на потребу обороноздатності та, все одно, вартість їх заміни.

допомога сша озброєнням

Тобто для Пентагону не сильно важливо у скільки буде оцінена вартість однієї умовної одиниці озброєння під час передачі і скільки залишається на рахунку бюджету програми PDA. Важливіша поточна ціна цього озброєння, яке необхідно закупити для відновлення необхідної кількості.

З боку Defense Express наведемо дуже простий приклад з практики. 11 липня був оголошений пакет за програмою PDA загальною вартістю 225 млн доларів. В ньому були ракети до NASAMS, HIMARS, Stinger, артилерійські снаряди та багато чого іншого, а також батарея Patriot. При цьому сама одна батарея Patriot - це вже про сотні мільйонів доларів (це не експортна вартість у 1 млрд доларів, коли ЗРК йде ще й з ракетами). Водночас у вартості допомоги цілу батарею цього ЗРК вочевидь цілком могли оцінити у межах десятків мільйонів доларів.

Але от Пентагон все одно буде вести свою бухгалтерію та оцінювати вартість його заміни за поточними цінами. І якщо у його бюджеті на закупівлю озброєння не буде відповідних грошей, то, як показує практика, він може не виділяти озброєння.

Читайте також: Як співпраця з РФ могла допомогти китайським H-6K під ракети на 2000 км долетіти аж до Аляски