xcounter
#

Як співпраця з РФ могла допомогти китайським H-6K під ракети на 2000 км долетіти аж до Аляски

4226
Китайський H-6K, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайський H-6K, ілюстративне фото з відкритих джерел

Китайські бомбардувальники вперше підлітають настільки близько до території США, як тут могли "допомогти" росіяни

Росія та Китай 24 липня 2024 року провели нове спільне патрулювання своєї стратегічної авіації в Тихоокеанському регіоні, для чого були залучені два російські бомбардувальники Ту-95МС та два китайські H-6K (вдосконалена копія радянського Ту-16), які летіли в супроводі винищувачів Су-30СМ.

Особливість на цей раз була в тому, що H-6K в парі з російськими Ту-95МС долетіли аж до Аляски, і це був перший в історії епізод, коли китайські важкі бомбардувальники настільки близько підлітали до території США.

Читайте також: В Армії США хочуть скопіювати нашу систему виявлення "Шахедів" із майже 10 тисяч датчиків
Китайський H-6K в супроводі російського Су-30СМ під час польоту до Аляски 24 липня 2024 року, зображення із соцмереж

Уточнюється, що в цьому епізоді російські та китайські бомбардувальники летіли в нейтральних водах, тому на перший погляд тут прямої небезпеки для самих США не було, про що власне в своєму офіційному звіті писало командування NORAD.

Але, як далі пише в своїй публікації портал The War Zone, ще на початку лютого цього року представники того ж NORAD під час відповідних слухань в Палаті представників Конгресу США попереджали, що цілком реальною є загроза, що китайська стратегічна авіація може небезпечно близько наблизитись до території Сполучених Штатів Америки. І так виходить, що ми всі зараз бачимо, як ця загроза поступово втілюється у життя.

На цьому автори видання поставили перед собою прозаїчне і водночас надзвичайно важливе питання – а як саме Росія тут могла допомогти в тому, щоб китайські H-6K змогли долетіти аж до Аляски?

Китайський бомбардувальник H-6K із крилатою ракетою K/AKD-20, зображення з відкритих джерел

Щоб пояснити зміст цього питання, треба уточнити деякі особливості по сімейству китайських бомбардувальників типу H-6. Для початку треба деталізувати, що згадані вище H-6K – це версія бомбардувальника для ВПС НВАК, основним озброєнням якої є дозвукові крилаті ракети типу K/AKD-20 (по суті копія Х-55) із заявленою дальністю до 2000 кілометрів.

В свою чергу, є версія також і бомбардувальника H-6J для ВМС НВАК, там основним озброєнням є протикорабельні надзвукові крилаті ракети YJ-12 (по суті копія російської ПКР "Москит") із заявленою дальністю пуску до 400 кілометрів.

Пуск крилатої ракети K/AKD-20 із H-6K, зображення з відкритих джерел

Спільне для цих двох варіантів бомбардувальників – у них нема штанги дозаправки в повітрі, максимальна дальність польоту складає до 6 тисяч кілометрів; і на цьому тлі цілком логічно можна припустити, що для цього польоту до берегів Аляски Росія могла надати свої аеродроми для злету китайських важких бомбардувальників H-6K.

На перший погляд, це може виглядати прозаїчно, що росіяни дали свої аеродроми під китайські важкі бомбардувальники. Але саме в цьому і проблема – стратегічна співпраця між РФ та КНР досягла такої глибини, що Кремль уже дає свою територію під стратегічну авіацію НВАК для акцій проти США.

Читайте також: У Кореї хочуть перетворити свій бестселер K9 на колісну САУ із дальністю пострілу 70 км