xcounter
#

В Армії США хочуть скопіювати нашу систему виявлення "Шахедів" із майже 10 тисяч датчиків

10210
Одна з мобільних вогневих груп Сил оборони України, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ
Одна з мобільних вогневих груп Сил оборони України, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Для цього американські військові мають цілком прагматичні мотиви, про які буде розкрито нижче

Очільник Командування протиракетної оборони Армії США (U.S. Army Space and Missile Defense Command) генерал-лейтенант Стівен Гейні під час симпозіуму в Інституті Хадсона в цю середу 24 липня 2024 року заявив зокрема, що для покращення захисту американських військ від безпілотників ворога доцільним є зокрема скопіювати систему акустичного виявлення далекобійних дронів-камікадзе Shahed-131/136, яку використовують Сили оборони України.

За словами американського генерала, нашим військовим вдалось збудувати масштабну систему виявлення, в яку входять майже 10 тисяч датчиків акустичного виявляння по всій країні, дані з яких передаються на планшети наших бійців із відповідним програмним забезпеченням, що в свою чергу суттєво зменшує вартість циклу "виявлення-ураження".

Читайте також: Французи говорять про парадокс з виробництвом Rafale при відсутності проблем з комплектуючими
Одна з мобільних вогневих груп Сил оборони України, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Про сам факт такої заяви написав портал The War Zone, автори якого навіть детальніше розгорнули мотиви, по яким очільник U.S. Army Space and Missile Defense Command запропонував скопіювати українську систему акустичного виявлення "Шахедів". Тим більш, там мова навіть не про емоційні, а цілком прагматичні аргументи про те, чому й Армії США потрібно перейняти таку систему виявлення повітряних цілей.

Для початку, все виглядає доволі просто і нехитро. Тобто є мережа акустичних датчиків, які розміщені умовно кажучи на стовбах, сигнали від яких передаються на планшети, і по отриманій цілевказівці ведуть вогонь зенітні розрахунки з кулеметами чи зенітними гарматами на пікапах, і це все нагадує скоріше технологічний рівень стандарту "перед Другою світовою", коли до масової появи радіолокації для виявлення літаків в повітрі усі армії світу мали якраз акустичні локатори.

Але якщо подивитись уважніше, то навіть в сучасних умовах такий контур "виявлення - ураження" виглядає напрочуд актуальним та ефективним. Хоча би тому, що наша система акустичного виявлення не вимагала явно масштабних затрат, а її конфігурація виглядає явно стійкою зокрема перед впливом ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

Одна з мобільних вогневих груп Сил оборони України, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Далі картина виглядає ще цікавішою. З формальної точки зору не можна сказати, що в Армії США нема свого контуру виявлення та ураження ворожих безпілотників, який може працювати ефективно.

Але тут питання якраз у вартості, показник якої виглядає зашкалююче, бо тут мова саме про те, що наприклад американцям під час кампанії в Червоному морі проти єменських хуситів довелось стріляти по безпілотникам ціною в кілька десятків тисяч доларів зенітними ракетами вартістю в мільйони доларів. І тут навіть в США оцінили, що вони не витягнуть гонку ресурсів з таким співвідношенням "вартість/ефективність".

І саме ці всі аргументи були заявлені на користь того, що Армії США варто скопіювати українську систему акустичного виявлення "Шахедів".

Читайте також: РФ активізувала "кулібіних", які майструють нові дрони для ударів по Україні: розбірка зразка з пінопласту та SIMкою