xcounter
#

У Кореї хочуть перетворити свій бестселер K9 на колісну САУ із дальністю пострілу 70 км

12377
Колісний варіант K9 (фото: Bizhankook)
Колісний варіант K9 (фото: Bizhankook)

Проєкт нової колісної САУ від Hanwha передбачає встановлення ствола з довжиною 58 калібрів для досягнення дальності стрільби у 70 км

Корейський оборонний гігант Hanwha замахнувся на доволі амбітну ціль - створити колісну САУ, яка буде здатна виграти конкуренцію у RCH 155. На це корейців стимулював програш зі своїм бестселером K9 саме цій німецькій новітній САУ у тендері від Великої Британії. Макет цієї САУ був продемонстрований у Кореї під час оборонної конференції, яка проходила у місті Чханвон.

Хоча звісно реалізовуватись він буде поступово. Як пише корейське видання Bizhankook, на колісне шасі Doosan DST K239L 8х8, що використовується у реактивній системі K239 Chunmoo, буде спочатку встановлена артилерійська частина від K9A2.

Читайте також: Французи говорять про парадокс з виробництвом Rafale при відсутності проблем з комплектуючими

З боку Defense Express нагадаємо, що це нова версія САУ з автоматом заряджання. Вона має темп стрільби до 9-10 на хвилину, замість стандартного умовного до 6 пострілів, що дуже залежить від майстерності розрахунку та рівня втоми заряджаючих. В також дозволяє скоротити екіпаж з п'яти до трьох осіб.

Прототип K9A2 вже доволі давно існує та успішно проходить випробування, але роботи які міноборони Кореї оцінило у 1,81 млрд доларів, мають бути завершені до 2027 року. А вже потім, у межах робіт над 58-калібреною гарматою, встановити її, як на гусеничну, так і на колісну версії.

Але у Hanwha хочуть не просто створити колісну САУ, а надати їй ультимативну перевагу - встановити на ній ствол довжиною 58 калібрів замість стандартного довжиною 52 калібри. А це має дозволити вести вогонь на дальність 70 км. Саме таку відстань зі снарядом Excalibur взяла американська експериментальна САУ Extended Range Cannon Artillery (ERCA).

Щоправда у США не змогли вийти за межі дослідного зразка і скасували програму ще у 2022 році, бо в ERCA виявився дуже малий ресурс ствола. Саме тому проєкт Hanwha, в якій точно знають про долю та причини провалу американського експерименту, і є більш ніж амбіційним.

Читайте також: РФ активізувала "кулібіних", які майструють нові дрони для ударів по Україні: розбірка зразка з пінопласту та SIMкою