xcounter
#

Корея націлилась продати Норвегії та Швеції K239 Chunmoo - конкурента HIMARS

K239 Chunmoo
K239 Chunmoo
3654

Hanwha, попри дуже щільну конкуренцію з американським HIMARS, ізраїльським Puls та американсько-німецьким GMARS розраховує реалізувати свій головний козир - швидкість постачання

Корейські оборонні компанії продовжують експансію у Європі й після успіху у Польщі, яка стала першим європейським оператором танків K2 та ракетних систем K239 Chunmoo, яка отримала власну назву Homar-K, очікується укладання оборонних замовлень із Румунією, для якої Корея готова не лише поставити танки, а й зробити дороги під них.

А наступною точкою "інтервенції" цілком може стати Норвегія та Швеція, яким корейська Hanwha Aerospace пропонує K239 Chunmoo, про що було повідомлено на виставці Eurosatory, пише Defense News. При цьому перемовини із Норвегією вже активно тривають і ключовим є строки постачання, які мають бути реалізовані до 2030 року.

Читайте також: Характеристики українського "Ланцета" стали публічними: на що здатний Mace - "Булава"
K239 Chunmoo
K239 Chunmoo

Саме до цього строку, як запевняють корейці, можливо поставити кожній країні по 16-18 пускових. Також повідомляється, що Норвегія може прийняти рішення до кінця 2024, або на початку 2025 року, а Швеція трохи пізніше, бо поки не заклала таку закупівлю у бюджет.

З боку Defense Express зазначимо, що Норвегія вже має позитивний досвід імпорту корейського озброєння, бо у 2017 році замовила САУ K9. Наразі єдиним оператором K239 Chunmoo у Європі є Польща, а потенційним - Румунія. Також систему, окрім Південної Кореї, експлуатує ОАЕ та Саудівська Аравія.

Водночас просування K239 Chunmoo у Європі відбувається за доволі складної конкуренції. Бо на фоні успіху оригінального HIMARS в Україні, ця американська система отримала низьку єврейських замовників - всі три країни Балтії, а також Італію.

Але ізраїльський Elbit зі своїм Puls вже продемонстрував нижчу ціну та швидшу доставку на прикладі Данії. А загалом у Європі Puls замовлений Нідерландами, Німеччиною та Іспанією, а у світі окрім самого Ізраїлю та згаданих країн, експлуатується Азербайджаном, Казахстаном та Руандою.

На п'яти цілком може почати наступати результат колаборації Lockheed Martin та Rheinmetall - GMARS, який був вперше представлений на Eurosatory 2024. При цьому ця система має переваги над оригінальним HIMARS за рахунок двох пакетів та інтеграції крилатої ракети JASSM. Окрім того, він використовує всю лінійку ракет до HIMARS включно із PrSM.

А коли мова йде про ракетні системи, то якраз боєприпаси, їхні можливості, ціна та доступність можуть мати значно більше значення ніж все інше. Водночас наразі HIMARS / GMARS, Puls та K239 Chunmoo використовують свої боєприпаси, які навряд є взаємозамінними. А це у межах НАТО, яка досі не узгодило стандарт на реактивну артилерію, означає максимально далекий від уніфікації процес.

Водночас коли мова йде про те, що такі системи необхідні на вчора, багато країн можуть відкласти цей процес на потім. І саме тому, попри все інше, якраз перевага корейців у швидкому постачанні озброєння дійсно є важливим фактором вибору.

Читайте також: Французи хочуть мати більше дронів, для цього важливі й поставки для наших ЗСУ