xcounter
#

Французи хочуть мати більше дронів, для цього важливі й поставки для наших ЗСУ

1197
Фото — Hexadrone
Фото — Hexadrone

У Франції вважають, що їм потрібно змінити стратегію закупівель дронів, тому підписали "пакт про БПЛА"

Міністр Збройних сил Франції Себастьян Лекорню вчора, 17 червня, підписав "пакт про БПЛА", який передусім спрямований на розвиток безпілотних літальних апаратів масою до 150 кг. Така угода вперше була підписана між французькою "оборонкою" та агенцією із закупівлі DGA. "Це рідкісна ініціатива, яка дозволить провести стандартизацію та нормалізацію, а також дозволить нам виробляти дрони масово та швидше", — відзначив генерал Ерван Салмон, який керуватиме цим пактом.

Ідея такої угоди полягає в тому, що якщо до повномасштабного вторгнення РФ в Україну індустрія невеликих дронів була передусім спрямована на цивільний сектор, то зараз планується здійснювати структурування і розвивати дуже сильно фрагментований оборонний сектор у цьому напрямку, де наразі є велика кількість ізольованих невеликих суб’єктів, як відзначають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: У Франції зробили свої висновки із реалій війни в Україні щодо доктрини та озброєння - вони спірні
безпілотник
Міністр збройних сил Франції оглядає БПЛА, фото за лютий 2024 року

Салмон наголошує, що Франція має змінити свою стратегію закупівель дронів і робити це так само швидко, як розробляються безпілотники, забезпечивши належне фінансування виробників.

Крім того, французі відзначають, що постачання дронів Силам оборони України теж важливо для їхньої "оборонки" та посилення власного війська, бо це є "фактором пришвидшення структурування нашої національної промисловості". Причини дві — це обсяги замовлень, а також конкурентна перевага, бо дрони проходять перевірку боєм у надскладних умовах.

Як приклад у матеріалі згадують компанії Delair, Parrot та Hexadrone, які постачають свої малі та середні безпілотні літальні апарати в Україну. Зокрема гендиректор і співзасновник компанії Delair Бастьєн Манчіні стверджує, що їхні БПЛА задовольняють потреби українських військових.

дрон-камікадзе DT46 Франція Delair
Дрон-камікадзе DT46 від Delair, фото - Sébastien Lecornu

Манчіні також наводить ось такі дані — щоб розробити дійсно ефективний конкурентоздатний дрон, треба витратити від 5,5 до 10,8 млн доларів. Виробництво ж може сягати 10 тисяч безпілотників на рік. Він наголошує — оскільки йдеться про стратегічну ініціативу, компаніям потрібно допомога.

Передусім йдеться, звичайно, про державні контракти на вже існуючі безпілотні літальні апарати.

Раніше Defense Express розповідав, що Франція пообіцяла дрони-камікадзе для ЗСУ, а тепер сама думає про їхнє застосування.

Читайте також: Характеристики українського "Ланцета" стали публічними: на що здатний Mace - "Булава"