xcounter
#

Характеристики українського "Ланцета" стали публічними: на що здатний Mace - "Булава"

21009
Mace або "Булава"
Mace або "Булава"

Дрон-камікадзе "Булава" (експортна назва Mace), має цілий набір провідних технологій для точного та ефективного ураження ворога, включно із машинним зором

На Eurosatory 2024, яка є однією з найбільших міжнародних оборонних виставок, був продемонстрований український дрон-камікадзе, який має експортну назву (анлглійською) Mace, який доволі часто називають аналогом "Ланцета". Це пов'язано, як із задачами, які має виконувати цей дрон, так і аеродинамічним рішенням із Х-подібним оперенням.

Сам дрон представлений компанією UAC на стенді Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI). Щодо назви, то у брошурі він названий Mace, але напис на крилах прямо говорить, що його оригінальна назва саме українська - "Булава".

Читайте також: Швеція хоче поставити Hellfire на CB 90, для ЗСУ таке теж треба

Mace український ланцет Булава

Й відповідно до опублікованих характеристик та стислого опису, Mace має загальну злітну вагу у 11 кг, з яких на бойову частину припадає 3,6 кг. Бойова частина дрона - комбінована і поєднує у собі кумулятивну, пробивну та термобаричну.

При крейсерській швидкості у 100 км/год він може знаходитись у повітрі понад 50 хвилин, мотор на дроні - електричний. Розмах крил складає близько 1,6 метра, при загальній довжині дрона близько 1,5 метра.

Серед особливостей дрона зазначена можливість використання, як в день, так і в ночі, машинний зір з автоматичним виявленням та автоматичним супроводженням цілі, на додачу високу стійкість до РЕБ.

Дрон фіксує спуфінг, має шифрований канал передачі даних, а також використовує MESH-технологію (ретрансляцію), що дозволяє реалізувати дальність удару на понад 60 км. Також мова йде і про об'єднання у єдиний контур із розвідувальними дронами.

Для старту Mace використовується катапульта. Окрім можливості ураження обраної оператором цілі також є можливість удару по координатах.

Mace аналог ланцет україна характеристики Булава

Таким чином Mace виглядає більш ніж розвинутим та ефективним рішенням, який має не лише високі характеристики, але й вкрай важливі технології у своєму активі. Бо окрім таких параметрів, як дальність саме інтеграція нічної камери та алгоритмів машинного зору роблять Mace ефективним.

Нагадаємо, що Україна на Eurosatory 2024 також показує Magura V5, ряд інших дронів, включно зі Raybird від Skyeton та інші розробки.

Читайте також: Thales хоче в чотири рази збільшити виробництво 120-мм мінометних мін