xcounter
#

Південна Корея готова не тільки поставити Румунії K2, але й зробити дороги під танки

4435
Танки K2, фото ілюстративне
Танки K2, фото ілюстративне

Схожа пропозиція вже була реалізована для Польщі, та актуальна для самих румунів

Посол Південної Кореї в Румунії Рім Кап Су в інтерв’ю для групи румунських видань DC Media Group заявив, що уряд його країни має інтерес не просто постачати зброю для Бухареста, але й вивести співпрацю на ширший рівень, зокрема допомогти модернізувати румунську транспортну інфраструктуру.

Як деталізував дипломат, корпорація Hyundai Rotem готова поставити для Румунії не тільки танки K2, але й наприклад модернізувати інфраструктуру, зокрема автодороги та залізничний транспорт, пише в своїй публікації портал Defense Romania.

Демонстрація танка K2 на оборонній виставці BSDA 2024, фото - Defense Romania

Хоча загалом деталі по такій доволі неочікуваній оборонно-транспортній пропозиції, від Defense Express можемо оцінити, що це буде взаємно цікавим та актуальним для обох країн, тобто Південної Кореї та Румунії. І схоже, що такого пакетного формату співпраця може доволі скоро стати однією із звичних практик на світовому ринку озброєння.

Тут для початку можна пригадати епізод зразка грудня 2022 року, коли щоб прискорити доставку танків K2 та САУ K9, Польщі "знадобились" трамваї Hyundai.

Багатосекційні трамваї Hyundai Rotem, які були доставлені в Польщу разом із танками К2 та САУ К9, грудень 2022 року, зображення наводить Defence24

Річ в тім, що уже досягнуті на той момент домовленості між Польщею та Республікою Корея передбачали не тільки поставку ОБТ і самохідних артустановок, але й також трамваїв та іншого громадського транспорту для Варшави. Там навіть вийшов цікавий момент, що для прискорення логістики бойову техніку та громадський транспорт просто завантажили на одне судно.

Якщо ж говорити про саму Румунію, то для неї питання модернізації інфраструктури може цілком прикладне значення і в плані зміцнення оборонних спроможностей.

Наприклад, у липні 2023 року для Бухареста виникла проблема, що спеціально для Abrams Румунія мусить відремонтувати дороги з мостами та побудувати нові.

Abrams армії США під час навчань у Румунії, фото - US DoD

Румунська транспортна інфраструктура була "заточена" під військову техніку масою максимум 50 тон. Якщо зважити на те, що К2 має масу 55 тон, навіть під такі бойові машини "перепрошивка" транспортних комунікацій в Румунії буде необхідна.

У розвиток теми із оборонною та інфраструктурною співпрацею можна пригадати також приклад, про який стало відомо у березні 2024 року - Сербія продає свої 155-мм САУ Nora B52 в Азербайджан і має за це свій "бонус", поставкою енергоносіїв та інвестиціями в транспортну інфраструктуру.

Раніше Defense Express розповідав також про те, чим K2 для Румунії виявився краще за Abrams, особливо для заміни копії Т-55.

Південнокорейські танки K2 Black Panther, ілюстративне фото з відкритих джерел