xcounter
#

Корейська САУ K9 отримає автомат заряджання: скільки грошей та часу на це потрібно

САУ K9 (всі фото: Hanwha)
САУ K9 (всі фото: Hanwha)
2214

Автомат заряджання K9A2 дозволить у 1,5 раза збільшити швидкострільність системи і є важливим етапом на шляху створення повністю безпілотної артилерійської системи

Самохідна артилерійська установка K9A1 Thunder від корейської компанії Hanwha отримала погоджений план модернізації до версії K9A2. Головною особливістю якої стане інтеграція автомата заряджання, що дозволить збільшити практичний темп стрільби, підвищити безпеку та скоротити екіпаж машини з п'яти до трьох осіб.

Як зазначає корейське видання Yonhap, створення версії K9A2 вже погоджено міністерством оборони Південної Кореї. На цю задачу виділено 1,81 млрд доларів, а кінцевий строк - 2027 рік.

Читайте також: РФ нарощує виробництво "Ланцетів", Міноборони шукає засоби проти цих БПЛА

K9A2
K9A2

Важливо, що насправді додавання автомата заряджання є лише проміжним етапом, у загальній концепції розвитку артилерійської системи, які був оголошений ще у 2020 році. Відповідно до нього згодом K9 має отримати оновлену гаубицю, довжина якої зросте з 52 калібрів до 58 калібрів. А фінальна мета - створення безпілотної САУ до 2040 року.

Діючу версію системи автоматичного заряджання AHS (Ammunition Handling System) компанія Hanwha продемонструвала ще у червні 2022 року, показавши відповідне відео.

З огляду на нього, автомат заряджання у K9A2 - це фактично роботизований конвеєр, в якому подача снарядів та зарядів виконується складною системою маніпуляторів при будь-якому положенні ствола. Його використання дозволить здійснювати 9-10 пострілів за хвилину проти стандартного темпу у 6 пострілів за хвилину, виконання якого залежить від навченості та втоми розрахунку.

K9A2 автомат заряджання

І об'єктивно дослідна версія автомата заряджання K9A2 виглядає доволі складною з точки зору кількості механізмів, від роботи яких залежить боєздатність системи. Також під питанням залишається зручність заряджання у випадку виведення з ладу автомата.

Зокрема, якщо порівнювати з однією з найперших серійних САУ з автоматом заряджання - чеської Dana, то його виконання було зроблено на значно простішій технологічній базі, яка перекочувала й до оновленої версії цієї артилерійської системи.

Робота автомата заряджання німецької САУ PzH 2000, який відповідає лише за снаряди, в той час заряди має додавати заряджаючий, також виглядає дещо простішим. Водночас його надійність вже викликала певні питання під час інтенсивної експлуатації у реальних бойових умовах.

Який вигляд буде мати фінальна версія корейської САУ K9A2 поки залишається під питанням. Водночас цілком варто очікувати, що його реальне виконання буде виходити якраз із забезпечення максимальної відмовостійкості.

Бо зрештою збройні сили Кореї експлуатують понад 1200 одиниць K9, окрім того, ця САУ є одним із бестселерів на ринку озброєння й зокрема має стати у локалізованій версії K9PL основною артилерійською системою Війська Польського. Саме тому навряд Hanwha буде ризикувати впровадженням системи автоматичного заряджання, яка буде слабо корелюватися з вимогами сучасного поля бою.

Читайте також: Росіяни хочуть поставити "мангали" й балістичні обчислювачі на БМП-3 для стрільби із закритих позицій