xcounter
#

На додачу до САУ K9 для Румунії, Корея побудує з нуля завод з їх виробництва

3144
САУ K9
САУ K9

Контракт з Румунією на 920 млн доларів за 54 САУ K9 передбачає повернення до румунської економіки 736 млн доларів за офсетною угодою

Два тижні тому було оголошено про укладання Румунією твердого контракту з корейським оборонним гігантом Hanwha на постачання трьох дивізіонних комплектів самохідних артилерійських систем K9 у загальній кількості 54 САУ та 36 бронемашин підвезення та заряджання K10.

Вартість контракту становила 920 млн доларів, тобто по 306 млн доларів за дивізіон з 18 артсистем. Або по 17 млн доларів за одну умовну САУ у комплексному постачанні, до якого також входять запасні частини, включно зі стволами, супутнє оснащення та певна кількість артилерійських снарядів.

Читайте також: Без антидронових рушниць: американські морпіхи розказали, як хочуть боротися із FPV-дронами на рівні рядового
САУ K9

І хоча ціна на корейські самохідні артустановки не є рекордною, зокрема PzH 2000 коштує 18,4 млн євро - 20 млн доларів, важливою додатковою умовою контракту є офсетні зобов'язання. Вони також відомі, як компенсаційні контракти, за якими країна-продавець зобов'язується повернути частину коштів до економіки країни-покупця шляхом закупівлі продукції чи інвестицій.

І у випадку контракту з Румунією, загальний відсоток вартості офсетних угод має становити цілих 80%. Тобто 736 млн доларів мають повернутись в румунську економіку і корейці обрали варіант з прямим інвестуванням. Сеул просто побудує з нуля завод у Румунії, де і будуть вироблятися ці САУ K9 на умовах локалізації і тому мова також йде про передачу технологій. Про це пише Defense Romania з опорою на інсайд від Hanwha.

З боку ж Defense Express зазначимо, що хоча умови локалізації виробництва наразі є ледь не стандартною умовою будь-якої контракта на закупівлю озброєння, у випадку з K9 акцент робиться саме на створенні абсолютно нового виробництва. А не, наприклад, базуванню на виробничих потужностях вже існуючого підприємства.

Тобто це про якісне розширення виробничої бази, яка звісно стане базою для обслуговування, ремонту та модернізації K9 та базою для виконання інших контрактів, бо Бухарест активно приглядається як до танків K2, так і до БМП K21.

K2
K2

Водночас за рахунок румунського контракту Корея може вирішити ще одну доволі цікаву задачу. Справа в тому, що ще один центром локалізації корейського озброєння є Польща, яка вже давно виробляє шасі під них, які використовуються у САУ Krab.

Тобто за рахунок ще одного виробництва у Європі корейські зброярі не просто розширюють мережу виробничих можливостей, а можуть сформувати ланцюги, за якими, наприклад, шасі з Польщі для румунських САУ будуть стикуватися у Румунії з виробленими на місці артилерійськими частинами, а у Польщі - навпаки. Тим паче, що Варшава замовила додаткові 152 K9 на умовах локалізації у грудні 2023 року.

Читайте також: Україні запропонували дуже прагматичний легкий ударний вертоліт Bell 407M: і це краще за мрії про Apache