xcounter
#

Без антидронових рушниць: американські морпіхи розказали, як хочуть боротися із FPV-дронами на рівні рядового

6853
Без антидронових рушниць: американські морпіхи розказали, як хочуть боротися із FPV-дронами на рівні рядового

Поки саме Корпус морської піхоти США найкраще оцінив реальний досвід війни в України та переходить до практичної реалізації

Корпус морської піхоти США дуже цікавий своїми рішеннями у сфері озброєння, які приймаються виходячи з прагматизму, дешевизни, мобільності та функціональності. Тому те, що вигадують американські морпіхи дійсно потребує уваги. Особливо у випадку, коли мова йде про боротьбу не просто із дронами, а про захист від FPV-дронів.

Бо якщо перше вкидається у плани посилення ППО Корпусу морської піхоти, яке пішло трохи іншим маршрутом ніж рішення американських сухопутних сил, то друге - у більшості армій світу ще поки не вийшло за межі загальних концепцій та рекомендацій. І поки вони більше нагадують вектор руху, як, наприклад, у Німеччини.

Читайте також: Україні запропонували дуже прагматичний легкий ударний вертоліт Bell 407M: і це краще за мрії про Apache
M-LIDS
Такі протидронові комплекси як M-LIDS не можуть захистити всіх бійців

Але в американському Корпусі вже сформували значно точніші вимоги, а головне акцентували, що можливості боротьби із дронами мають знаходитись на найнижчому рівні й бути у кожному відділенні. Вони також оголосили конкурс з вибору відповідного спорядження, який стартує у вересні, деталі якого прокоментував виданню Defense One Тейлор Берфут, офіцер з інтеграції можливостей протидії БПЛА.

Головна мета - знайти обладнання, яке буде здатне виявляти дрони на відстані пів милі, тобто близько 800 метрів, а також озброєння, для їх знешкодження вагою до 55 фунтів. При цьому вартість обладнання повинна бути достатньо низькою, на рівні ціни засобів придушення радіофугасів. Ще один вкрай цікавий момент, такі речі, як антидронові рушниці взагалі не були згадані.

антидронова рушниця

Тейлор Берфут зазначив, що одним з варіантів можуть стати сучасні "розумні" цифрові приціли типу SMASH, які оснащені балістичним обчислювачем. До речі вони вже обмежено постачаються до збройних сил США і тестувались для боротьби із БПЛА. Але за словами американського морпіха це не може вважатися гарним рішенням, навіть якщо встановити їх на дробовики. Бо досвід боїв в Україні прямо показує, що природна реакція бійця на дрон-камікадзе, який летить на нього на швидкості у 150 км/год - це сховатися, а не вицілювати його.

SMASH 2000L
Приціл SMASH 2000L

Другий варіант, який вважається логічним, взяти якусь дешеву ракету, наприклад, порізаний варіант APKWS, яка має ціну пострілу на рівні менше 30 тисяч доларів. Але він також не дуже привабливий, бо навіть для спрощеної ракети пускова буде еквівалентна 82-мм міномету. А можливість боротьби із дронами має бути у кожному відділенні.

Окрім самих ефекторів увагу приділено виявленню, яке має бути мережею різноманітних сенсорів, які об'єднані у єдину мережу. Мова йде, як про легкі носимі пеленгатори, а також акустичні сенсори, які вже позитивно себе зарекомендували в Україні, а можливо, про оптичні з підтримкою штучного інтелекту та розпізнанням цілей. При цьому вся інформація має циркулювати у тактичній системі автоматизованого управління.

комплекс виявлення БПЛА Rapidly Deployable Small Uncrewed Aircraft Defense System (RD-SUADS)
Комплекс виявлення БПЛА Rapidly Deployable Small Uncrewed Aircraft Defense System (RD-SUADS)

Ще одна проблема, яка потребує вирішення - ідентифікація дронів за ознакою "свій-чужий". При цьому у межах дуже обмеженого часу, бо у бійця "на землі" його просто не буде. Тобто варіант, коли перед знищенням дрона буде необхідно подивитися на тактичний планшет - не підходить.

І відповідь на те, як виробники зможуть реалізувати бажання американських морпіхів почне з'являтися ще у цьому році. І хоча це означає, що спочатку рішення ще будуть випробовувати на практиці, їх імплементація все одно стає оглядовою перспективою. Бо Корпус морської піхоти США вже реалізує логістику полю бою на транспортних дронах, а також хоче мати власні FPV-дрони, хоча і не так швидко.

Читайте також: Збито ще один неідентифікований далекобійний дрон-камікадзе (фото)