xcounter
#

Корпус морської піхоти США отримає FPV-дрони, але через чотири роки та ще невідомо які

У Пентагоні сильно гальмують з усвідомленням ролі дронів-камікадзе (всі фото: US DoD)
У Пентагоні сильно гальмують з усвідомленням ролі дронів-камікадзе (всі фото: US DoD)
4035

Попри запущену у 2020 році програму Organic Precision Fire навіть її керівництво не вбачає у дронах-камікадзе революцію і пояснює чому

Корпус морської піхоти США завжди відрізнявся у збройних силах США передовим баченням та готовністю до доволі ризикованих експериментів з озброєнням, де ефективність тісно пов'язана із необхідністю вижати все можливе із наявного. На кшталт за відсутності спеціалізованої морської версії HIMARS поставити наземну пускову просто на палубу.

Але часом й американські морпіхі демонструють неквапливість. І це наразі стосується FPV-дронів, які докорінно змінили поле бою, ставши дешевим та масовим засобом ураження у режимі NLOS (поза межами прямої видимості) та знаходяться на найнижчому піхотному рівні.

Читайте також: Rheinmetall купив румунську Automecanica Mediaş з прицілом на Україну

І попри те, що темою дронів-камікадзе Корпус морської піхоти США зацікавився ще у 2020 році після Другої війни за Карабах, наразі у планах отримання лише деякими підрозділами дронів-камікадзе на рівні 2027 року. Й досвід війни в Україні аж ніяк не прискорив цей процес, більше того, досі незрозуміло якими ці дрони для американських морпіхів мають бути.

Як пише Defense One, програма, яка має назву Organic Precision Fire, розділена на два окремих компоненти. Перший - Mounted, який покликаний запровадити важкі дрони, які будуть відігравати транспортні функції. З останнім все більш-менш зрозуміло. Зрештою вже є тестові зразки типу TRV-150C, який є просто потужним мультикоптером, який цілком може перевозити малогабаритні вантажі. Й перекинути за допомогою них набої чи сухпаї цілком можливо.

TRV-150C
TRV-150C

А ось з другим - Infantry, який й передбачає дрони-камікадзе на найнижчому піхотному рівні, ситуація дещо складніша. Тревіс Боуден, який є офіцером з інтеграції Organic Precision Fire, хоча й підтвердив, що бачить реальну цінність дронів-камікадзе не полі бою, Корпус морської піхоти США вбачає у їх впровадженні певні складності.

Як приклад, висуваються певні додаткові вимоги до батарей, бо американські морпіхи можуть воювати у будь-якій точці світу від Арктики до Сахари. Й тому звичайна літій-полімерна батарея, яка дійсно доволі капризна до низьких та високих температур може не підійти.

Але головне - ще немає концепції, якими мають бути ці дрони-камікадзе: дорогими та складними, чи дешевими та простими. А якраз це і є ключовим стратегічним рішенням, яке впливає на все. Бо у першому випадку можливо отримати одиничні вироби з цінником більшим за ракету для ПТРК. А концепція "дешево та просто" якраз і відрізняє FPV-дрон, що й компенсує всі його недоліки.

Hero-400
Hero-400, корпусу морської піхоти США, як приклад дорого дрона-камікадзе

Також, як пише видання, керівництво Organic Precision Fire не вбачає можливості того, що дрони-камікадзе "затьмарять небо", ставши масовим явищем на полі бою. Бо цьому нібито буде перешкоджати погода та засоби РЕБ.

Також була піднята ще одна проблема, з якою Корпус морської піхоти США вже зіткнувся з початком тестової експлуатації вантажних дронів - організацією їх застосування та їх рухом у повітрі. Бо в американських морпіхів поки немає єдиної системи управління повітряним простором, завдяки якій диспетчер одночасно бачить всі літальні апарати, як пілотовані, так й БПЛА. Тому дрони та авіацію поки "розводять" у телефонному режимі.

Й враховуючи те, що Корпус морської піхоти США дійсно завжди був доволі відкритим для інновацій, таке відношення до дронів-камікадзе прямо вказує на реальний стан речей з ними в арміях НАТО.

Читайте також: У Німеччині оголосили строки повноцінного розгортання ізраїльської системи ПРО Arrow 3