xcounter
#

У Німеччині оголосили строки повноцінного розгортання ізраїльської системи ПРО Arrow 3

4271
Пуск  Arrow 3
Пуск Arrow 3

Попри заплановане постачання Arrow 3 до Німеччини у 2025 році, повна бойова здатність системи ПРО наступить значно пізніше

У своєму офіційному звіті міноборони Німеччини оголосило заплановані строки розгортання протиракетної оборони вищого ешелону Arrow 3, яку у вересні 2023 року було закуплено в Ізраїлю за 3,5 млрд доларів.

Попри інформацію, що сама система протиракетної оборони, яка призначена для перехоплення балістичних ракет середньої та міжконтинентальної дальності на висотах понад 100 км, має бути передана до 2025 року, реальні строки набуття нею повної операційної готовності значно більше.

Читайте також: Ізраїль вперше використав найвищий ешелон ПРО Arrow 3 - перехоплено балістичну ракету єменських хуситів

Зокрема у звіті вказується, що у 2025 році система буде знаходитись лише у початковій боєготовності та забезпечувати лише секторну оборону. А повна готовність відбиття атаки з будь-якого напряму буде досягнута лише на рівні 2030 року.

Причини у такому п'ятирічному розриві у самому звіті не пояснюються, але, як мінімум, мова йде про необхідність докупити та розгорнути більшу кількість радіолокаційних станцій, а також, можливо, додаткову кількість пускових та командних пунктів.

Зазначимо, що для виявлення балістичних цілей в Arrow 3 використовується потужна 60-тонна радіолокаційна станція EL/M-2080 Green Pine, яка у базовій версії забезпечує виявлення та наведення ракет на дальності 500 км, а в оновленій версії Block-B на дальності до 900 км. І як всі подібні РЛС вона має певний сектор огляду, як по горизонталі, так й по куту місця.

EL/M-2080 Green Pine
EL/M-2080 Green Pine

І хоча ці параметри EL/M-2080 Green Pine невідомі, але для прикладу можливо навести Південну Корею, яка закупила дві такі РЛС у 2012 році, а у 2018 році оголосила про намір закупити ще дві.

Таким чином, скоріш за все, Німеччина у 2025 році після розгортання Arrow 3 першої черги отримає можливості перехоплення балістичних ракет, які рухаються зі східного напряму, тобто з території РФ та Білорусі, а впродовж п'яти років забезпечить огляд на всі 360 градусів.

Останнє пов'язано з тим, що технічно РФ може здійснити запуск балістичних ракет не лише з наземних пускових, а й з підводних човнів у Північній Атлантиці. А окрім РФ ракетну загрозу для Німеччини також несе й Іран. І хоча наразі й немає балістичних ракет із необхідною дальністю, але за рахунок співпраці із Москвою цілком може отримати такі можливості вже в оглядній перспективі. А це означає необхідність прикриття ще й південно-східного напряму.

А враховуючи активне розповсюдження РФ своїх ракетних технологій, поява далекобійних балістичних ракет цілком можлива у деяких країнах Африки. Тому отримання системи, яка може перехоплювати такий клас загрози з усіх напрямів є цілком логічним для Берліну рішенням.

Читайте також: Норвегія замовляє для себе додаткові NASAMS: строки виконання знову вказують на головну проблему