xcounter
#

Ізраїль підписав історичну для себе оборонну угоду, має трохи більш як за два роки поставити систему ПРО

3985
Пуск протиракети Arrow 3, всі фото — Israel Aerospace Industries (IAI)
Пуск протиракети Arrow 3, всі фото — Israel Aerospace Industries (IAI)

Німеччина ще рік тому розглядала плани посилити свою протиракетну оборону ізраїльсько-американською системою, і тепер має отримати Arrow 3 до кінця 2025 року

Німеччина та Ізраїль уклали історичну для Єрусалима угоду — вчора, 28 вересня, очільники оборонних відомств цих двох країн, Борис Пісторіус та Йоав Ґалант, підписали угоду про постачання німецьким військам системи протиповітряної оборони Arrow 3 від ізраїльської компанії Israel Aerospace Industries (IAI) та американської компанії Boeing.

Як відзначив міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант, цей контракт стане найбільшим в історії оборонним експортом Ізраїля, зауваживши, що Єрусалим прагнутиме своєчасно та ефективно його виконати, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Історія з 25 танками Leopard "в бункері" для Німеччині на фінішній прямій: головна умова — не передавати Україні
Arrow 3
Пуск Arrow 3

Так, наприклад, у підписаному сторонами листі-зобов’язанні йдеться про раніше погоджену умову на виділення першочергового внеску в 600 млн доларів, завдяки якому можна "миттєво розпочати роботу над проєктом".

Нагадаємо, що про плани Німеччини закупити ізраїльський комплекс протиракетної оборони Arrow-3 стало відомо ще у березні 2022 року, коли німецькі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що Берлін розглядає можливість закупівлі цього комплексу для захисту від російських ракет.

Але для такої угоди країни повинні були отримати дозвіл від США, які також брали участь у створенні цієї системи — зрештою, вже у серпні цього року стало відомо, що Німеччина отримала "зелене світло" від Сполучених Штатів на закупівлю Arrow 3.

Як вже було відомо раніше, вартість угоди становить 3,5 млрд доларів, терміни постачання — до кінця 2025 року, тобто на постачання Німеччині комплексу протиракетної оборони Ізраїль має фактично два роки та три місяці.

Arrow 3
Arrow 3

Нагадаємо, що комплекс ПРО Arrow 3 або ж Hetz 3 базується на одноіменній позаатмосферній гіперзвуковій протиракеті, яка була створена ізраїльською Israel Aerospace Industries (IAI) та американською Boeing під контролем Міноборони Ізраїля та Агенції протиракетної оборони США.

Ця ракета призначена для перехоплення балістичних ракет (зокрема і міжконтинентальних) на коcмічній ділянці траєкторії, а також може використовуватися і як протисупутникова зброя.

Читайте також: Ізраїль отримає 25 винищувачів F-35 від США у вигляді допомоги та ще й із дуже вагомою знижкою