xcounter
#

Ізраїль вперше використав найвищий ешелон ПРО Arrow 3 - перехоплено балістичну ракету єменських хуситів

22301
Пуск протиракети Arrow 3, всі фото — Israel Aerospace Industries (IAI)
Пуск протиракети Arrow 3, всі фото — Israel Aerospace Industries (IAI)

Це перший випадок в історії, коли в бойових умовах була використана найпотужніша система протиракетної оборони

Армія оборони Ізраїлю офіційно повідомила про успішне застосування системи протиракетної оборони Arrow 3, яка сьогодні 31 жовтня, перехопила балістичну ракету, яка була запущена єменськими хуситами.

Цілю був Ейлат на півдні країни, для удару по якому ракета повинна була мати дальність близько 1700 км. Перехоплення відбулось над Червоним морем.

Читайте також: ЗСУ вже половину артилерії та третину бронемашин армії РФ "виносять" FPV-дронами

І це перше в історії реальне бойове використання найвищого елементу ПРО у світі у реальних бойових умовах. А також перше для Ізраїлю бойове застосування самого комплексу Arrow 3. До цього часу ЦАХАЛ лише один раз у 2017 році у бойових умовах використав минулу версію комплексу Arrow 2, але для перехоплення зенітної ракети від ЗРК С-200, яка була випущена по ізраїльському F-16.

Попри те, що тип ракети, який був випущений з Ємену не повідомляється, але вочевидь це була балістична ракета, а під оголошені параметри підпадає лише одна, про існування якої в арсеналі хуситів відомо - Toufan за місцевою назвою, під якою криється іранська балістична ракета середньої дальності Ghadr.

У вересні цього року під пас параду хусити якраз показали ракету, яка була ідентифікована, як Ghadr-F з дальністю 2000 км та за оцінками має вагу бойової частини у 750-800 кг при стартовій вазі у 19 тонн.

Ghadr базується на Shahab-3, яка своєю чергою заснована на північнокорейській Nodong-1, створеної на базі Р-17 для комплексу "Ельбрус".

Відносно Arrow 3 (Hetz 3), то він був створений завдяки вкрай тісній співпраці з США, у ньому реалізовано заатмосферне кінетичне перехоплення бойових частин балістичних ракет на дальності до 2400 км. Водночас радар системи - EL/M-2080 Green Pine, дозволяє виявляти та наводити ракети на дальності до 500 км, а його оновлена версія Block-B на дальності до 900 км.

Зазначимо, що Arrow 3 є не лише найвищим ешелоном ПРО Ізраїлю, він до кінця 2025 року має бути переданий першому іноземному замовнику - Німеччині, яка у вересні замовила цей комплекс за 3,5 млрд доларів.

Читайте також: Хто б міг подумати, що танкетки знову будуть в моді, але армія РФ саме на це й пішла