xcounter
#

Після танків Challenger II у Британії говорять і про винищувачі, але поки з доволі суттєвим "якщо"

8689
Після танків Challenger II у Британії говорять і про винищувачі, але поки з доволі суттєвим "якщо"

Після оголошення про постачання основних бойових танків, у британській армії натякають, що в гру мають вступити й повітряні сили з флотом

Британська армія бере на себе "левову частку" забезпечення ЗСУ сучасною зброєю, і натякає, що Королівські повітряні сили та флот Великої Британії також могли б посилити свою підтримку України – така думка поширюється серед високопосадовців у міноборони країни, як розповідає видання The Telegraph.

Такі тези звучать у контексті прийняття рішення про поставку ЗСУ 14 британських танків Challenger II – мовляв, тепер, наприклад, можна поговорити й про таку зброю, як бойові літаки.

Читайте також: "F-16 незабаром в небі України" - чому це дійсно реалістичний сценарій та цілковито прагматично
Challenger 2
Challenger 2

Втім, джерела у Королівських ПС поки що кажуть, що передача літаків "наразі не в пріоритеті", але не виключають, що таке питання може стати актуальним в майбутньому.

Як відзначають у службі, сценарій, в якому Велика Британія передає Україні бойові літаки може стати актуальним "коли Росія буде вигнана з України, а українцям потрібно буде провести місію повітряного контролю, щоб захистити свій повітряний простір".

Звичайно, поки що передчасно говорити, що британці найближчим часом будуть серйозно розглядати питання постачання Україні бойових винищувачів – тим паче, що Британія має на озброєнні F-35 та Eurofighter Typhoon, тоді як для України передусім розглядається американський винищувач F-16 як оптимальне рішення посилення ПС ЗСУ.

Але варто зауважити позитивний момент з тим, що все більше країн порушують питання передачі України сучасних бойових літаків. Зокрема, нещодавно про теоретичну можливість відправки винищувачі в Україні говорили у Франції, а Нідерланди пообіцяли розглянути можливість передачі Україні F-16.

F-16 повітряних сил Нідерландів
F-16 повітряних сил Нідерландів

Водночас Lockheed Martin буде збільшувати виробництво винищувачів F-16 для можливості реекспорту цих літаків в Україну. Зрештою, дев’ятий "Рамштайн", який відбудеться вже 14 лютого, має бути саме авіаційним і не виключено, що саме на ньому буде обговорюватися зняття "табу" вже на передачу Україні бойових літаків.

Читайте також: Який покупець "з грошима" відмовився від вживаних F-16, навіть коли під боком армії з десятками літаків