xcounter
#

Ще 14 Leopard 2 для України від Данії та Нідерландів, чи ті самі анонсовані у квітні

2184
Leopard 2​A4​ (всі фото: KNDS)
Leopard 2​A4​ (всі фото: KNDS)

Уряди Данії та Нідерландів ще у квітні анонсували передачу танків до України, при цьому кількість, модернізація та строки дуже "підозріло" збігаються

Україна отримає від Данії та Нідерландів 14 танків Leopard 2A4, які будуть відновлені компанією Rheinmetall й саме це має компенсувати наявну втрату декількох машин після активізації українських наступальних дій.

Про це з посиланням на власні джерела повідомило німецьке видання Handelsblatt. Й саме ця новина доволі активно поширилась серед українських ЗМІ, з приписом, що мова йде про ще 14 машин.

Читайте також: Оголошено строк, за який Повітряні Сили відновили польські та словацькі МіГ-29 до бойового стану

Але дуже багато чого говорить, про те, що мова йде про ті самі 14 танків Leopard 2A4, які були анонсовані ще 20 квітня на рівні уряду Данії. Зокрема збігається кількість машин та строки, бо відносно раніше анонсованих машин зазначалось, що вони прибудуть до України не раніше початку 2024 року. Аналогічний строк вказані німецьким виданням, аналогічна й версія танків - A4, а також кількість. На користь того, що мова йде про ті самі машини говорить й те, що танки вже законтрактовані, тобто була проведена доволі довга бюрократична робота.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Таким чином, вочевидь, навряд рішення Данії та Нідерландів було пов'язано з тим, щоб компенсувати втрати, більше того, приймалось доволі давно, бо навіть до стану оголошення наміру проводить доволі масштабний об'єм робіт із підготовки такого рішення. Особливо, коли він вимагає узгоджених дій двох уряд та німецького виробника озброєння.

Але зазначимо, що надія на те, що мова йде про ще 14 Leopard 2A4 завжди залишається. Але також нагадаємо, що під час своєї заяви у квітні у данському уряді повідомили, що профінансують відновлення та передачу до України близько сотні танків Leopard 1, й 80 одиниць мають бути передані ще до кінця 2023 року. При цьому ця кількість також збігається з оголошеною кількістю машин у Rheinmetall, яка складає 88 танків.

Leopard 1
Leopard 1

Окрім того, саме "сотня Leopard 1" пролунала і з вуст міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, який повідомив про збільшення постачання цих танків. Й було б дійсно дуже непогано, якщо відносно Leopard 1 мова все ж таки йде про ще 100 танків, а не ті ж самі.

Читайте також: Бувай KMW та Nexter: навіщо виробники Leopard 2 та Caesar відмовляються від власних брендів та стають KNDS