xcounter
#

Чому армія РФ застосовує "спецназ" як "елітну піхоту", і чому саме їм дають дрони "Ланцет"

6646
Російські окупанти, фото ілюстративне
Російські окупанти, фото ілюстративне

Якщо коротко, то росіяни просто прогавила "вікно можливостей", тому тепер вимушені імпровізувати

Польський портал Defence24 виклав огляд про те, як армія РФ використовує свої частини "спецназу" Головного управління Генштабу ЗС РФ в боях проти ЗСУ, і чому їх формат нагадує скоріше "елітну піхоту", аніж "класичні сили спеціальних операцій".

Якби командування армії РФ використовувало свій "спецназ" в "класичній" ролі, то можливо, досягло б більшого оперативного ефекту. Як це наприклад вдалось азербайджанцям в боях за Шушу під час війни за Карабах в 2020 році, коли ввід в бій частин ССО дав буквально обвальний ефект. Але чому рашисти не пішли на такий формат дій в перші дні й тижні повномасштабного вторгнення РФ, питання досі лишається відкритим, і тут можна лише будувати припущення.

Читайте також: Армія РФ біля Оріхова та Новосілки поставила бригади, що хотіли взяти Київ, та мають "Торнадо-С" і САУ "Пион"
Російські окупанти, фото ілюстративне

Ймовірно, російське військове командування переоцінило руйнівну силу своїх "високоточних" балістичних й крилатих ракет, тому вважало, що "класичні" диверсії уже не знадобляться. Воно могло так сподіватись і тому, що плани вторгнення передбачали начебто крах нашої держави, за якого б необхідного простору для дій частин "спецназу" просто не було б. Ще в Генштабі ЗС РФ могли "прорахуватись" і вважати, що із задачами для спецпризначенців цілком можуть впоратись "елітні" частини десантних військ армії РФ, хоча практика показала зворотнє.

Ну а коли російське військове командування таки наважилось ввести у бій частини "спецназу" Головного управління Генштабу, "вікно можливостей" для класичних диверсійних дій закрилось остаточно, лишався хіба що варіант застосування в ролі "штурмової піхоти", що приводило однак до високих втрат, які не вдалось замістити в якісному плані.

Тренування рашистських спецпризначенців, ілюстративне фото довоєнних часів

Тому в росіян так і вийшло, що їх "спецназ" із "класичних" сил спеціальних операцій деградував до ролі "елітної піхоти". Тепер такі підрозділи беруть на себе: коригування артилерійського вогню в якості передових навідників, контрдиверсійні дії, класичні загальновійськові дії із виділенням снайперських груп і розрахунків ПТРК під час боїв проти ЗСУ, виконання ролі "мобільного резерву" при оборонних діях, і найважливіше – застосування дронів-камікадзе "Ланцет".

Такий набір завдань в чомусь виглядає "імпровізаційним". Але тут доводиться врахувати, що разом із якістю російського "спецназу" також "просіла" і кадрова якість лінійних частин армії РФ.

Рашистський "Ланцет", фото ілюстративне
Читайте також: Рашисти використовують системи "Земледелие", щоб затримати просування ЗСУ вперед