xcounter
#

Новий "франкенштейн" окупантів "Чапалах": самохідний міномет одразу з блоком УБ-32 для відстрілу НАР

10135
Новий російський "Франкенштейн" на базі МТ-ЛБ
Новий російський "Франкенштейн" на базі МТ-ЛБ

Росіяни мають новий "шушпанцер" на базі МТ-ЛБ, створений зі старих рішень

Російське окупаційне військо на полі бою використовує "нову модернізацію" тягача МТ-ЛБ – у мережі з’явилися кадри використання оновленого "шушпанцера" або краще було б сказати "франкенштейна": "мотолиги" окупантів з подвійним озброєнням.

Так, на фото та відео нижче – російська МТ-ЛБ "Баба-Яга", яка згодом була перейменована у "Чапалах" і представляє собою встановлений з одного боку блок УБ-32 для відстрілювання некерований авіаційних ракет С-5, з іншого – 82-мм міномет "Василек".

Читайте також: Рашисти створили дійсно небезпечний шушпанцер - ерзац-"Солнецпек": МТЛБ з корабельною РСЗВ А-22

В цілому такий "франкенштейн" навряд чи можна назвати чимось зовсім дивним з урахуванням того, що росіяни просто поєднали в одній машині ті види озброєння, які раніше встановлювалися поодинці.

Бо, наприклад, встановленим на "мотолизі" мінометом "Василек" окупанти вихвалялися аж на рівні оборонного відомства – і хвалилися тим, що нібито "придумали" ставити міномети на МТ-ЛБ у рамках концепції "кочуючих мінометів".

Хоча насправді ідею "встановити "Василек" на мобільну платформу" росіяни використовували ще в Афганістані – розташований на кузові "Урала" 82-мм міномет отримав назву "Метла" на честь майора, в якого виникла така ідея. Згодом з’явилася й "Метла-2", в якій міномет в кузові вантажівки замінили на той самий блок УБ-32 для відстрілу некерованих авіаційних ракет.

82-мм самохідний міномет 2С41 "Дрок"
82-мм самохідний міномет 2С41 "Дрок"

Схоже, що на полі бою такі ерзац-самохідні міномети-"франкенштейни" росіяни використовують на полі бою за відсутності у серії їхньої "квіткової артилерійської серії", в якій, серед усього, є 82-мм самохідний міномет 2С41 "Дрок" із доопрацьованим 82-мм мінометом 2Б14 "Поднос".

Читайте також: Що ти таке взагалі: рашисти зробили самий дивний тюнинг Т-72 з можливих