xcounter
#

Пакет на 1,3 млрд євро від Німеччини: чому кількість 155-мм снарядів важливіша навіть за IRIS-T

155-мм артилерійські боєприпаси (фото: Bundeswehr)
155-мм артилерійські боєприпаси (фото: Bundeswehr)
12249

У Європі все ж таки розгойдується виробництво артилерійських боєприпасів і Німеччина у новому пакеті допомоги передає снарядів більше ніж за весь час

Під час візиту міністр оборони Німеччини Бориса Пісторіуса до Києва ним був оголошений новий пакет допомоги загальною вартістю 1,3 млрд євро, що є доволі значним показником. У нього увійшли одразу чотири зенітних ракетних комплекси IRIS-T SLM, 20 тисяч 155-мм артилерійських боєприпасів, протитанкові міни та інше озброєння.

Але відносно допомоги від Німеччини необхідно розуміти, що оголошення про передачу не завжди означає те, що ця зброя буде у ЗСУ "прямо зараз". І якщо допомога від США йде фактично за двома програмами PDA (зброя із запасів) та USAI (зброя від виробників з очікуванням поки її виготовлять), то з Німецькою дещо складніше і там все разом.

Читайте також: У Ірані вже оновили скопійований американський Switchblade та показали свій російський "Циркон"

Але відносно IRIS-T SLM у будь-якому випадку мова йде про виготовлення нових ЗРК. А загалом, щоб не плутатись, як повідомив посол Німеччини в Україні Мартін Єґер тиждень тому, загалом в Україні розгорнуто три IRIS-T SLM, а до кінця року має бути ще два.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Водночас уряд Німеччини офіційно наразі у переліку озброєння для України пише про п'ять IRIS-T SLM (поставлених та законтрактованих). Тому оголошені Борисом Пісторіусом ще чотири комплекси вочевидь будуть передані вже у 2024 році.

Але навіть враховуючи вкрай важливе системне постачання IRIS-T SLM до України, найцікавішим є темпи передачі 155-мм боєприпасів. Бо, скоріш за все, 20 тисяч - це короткострокове постачання, бо в оголошених планах на 2024 рік загалом 140 тисяч.

Справа в тому, що для Німеччини 20 тисяч 155-мм снарядів це значні цифри. Бо за весь час надання допомоги, відповідно до педантичного переліку німецького уряду, до ЗСУ було передано лише 19530 фугасних та 20872 освітлювальний та димових снарядів у калібрі 155-мм.

Тобто все ж таки, попри недосяжну мету у 1 мільйон снарядів за рік від всієї Європи, певне зростання виробництва боєприпасів все ж таки прослідковується.

Читайте також: F-16 - не панацея й очільник Пентагону Ллойд Остін пояснив чому