xcounter
#

У Ірані вже оновили скопійований американський Switchblade та показали свій російський "Циркон"

12245
Switchblade іранського виробництва
Switchblade іранського виробництва

Іран не просто показує більш ніж швидкі темпи створення нового "гіперзвукового" озброєння, а й адаптацією під свій рівень технологій американських дронів-камікадзе

Іранська оборонна промисловість, яка вочевидь більш ніж активно отримає від РФ максимальне можливе сприяння, демонструє доволі швидкі темпи копіювання та створення нових зразків озброєння.

Про це говорить демонстрація нових іранських розробок в університеті аерокосмічних наук та технологій "Ашура" для аятоли Хаменеї. Зокрема на кадрах був зафіксований оновлений дрон-камікадзе аналогічний Switchblade іранського виробництва, попередня версія якого під назвою Sina, вже демонструвалась в Ірані наприкінці жовтня.

Читайте також: Про що не хочуть думати у Європі під час війни РФ проти України та чому це найбільша стратегічна помилка
іранська копія Switchblade

Якщо стара версія Sina була більш точною копією Switchblade-300, то оновлена версія демонструє зміну у сенсорах, менші розміри та, як складається враження, вона ближча до меншого Switchblade-100.

Sina
Sina

Тобто разом із прямим копіюванням помітна й власна адаптація виробу під власні технологічні можливості. Й враховуючи відкритий експорт озброєння з Ірану до РФ це становить додатковий фактор небезпеки.

Окрім своєї копії Switchblade також була продемонстрована оновленої версії ракети під назвою Fattah-2. Справа в тому, що ще у червні Іран повідомив, що успішно випробував нову гіперзвукову ракету Fattah з приміткою, що вона долетить до Ізраїлю за лічені хвилини. Але тепер мова йде про вже нову версію.

іранські ракети
Нові іранські ракети, Fattah-2 - друга зліва

На кадрах можна легко роздивитися саму двоступеневу ракету, більше того, бойовий гіперзвуковий блок був навіть показаний "у розрізі".

Fattah-2
Fattah-2

Водночас під час опису нової ракети були вказані абсолютно протилежні речі. Наприклад, зазначалось, що ракета буде здійснювати маловисотний прорив протиракетної оборони противника, але одночасно з цим може здійснювати складні маневри поза атмосферою.

Але враховуючи те, що іранські аналоговнєтні технології навіть випереджають російські, то скоріш за все мова йде про доволі просту схему - підйом на значну висоту бойового блоку першим ступенем, який вже на значній висоті розганяється власним двигуном. Звісно мова не йде про прямоточний повітряно-реактивний гіперзвуковий двигун, а, скоріш за все, рідиннопаливний двигун.

Fattah-2

Характеристики Fattah-2 озвучені у межах максимальної швидкості до 10 Махів, для Fattah-1 - декларувалось 13-15 Махів, а дальність нібито більше за 1400 км ніж у минулій версії.

Водночас бойовий блок Fattah-2 дуже сильно нагадує російський "Циркон", а разом з ним й BrahMos-2, спільний індійсько-російський проєкт, як вважається, на її основі. При цьому на новіших "концептуальних" зображення та макетах цієї ракети вже відсутній прямоточний двигун. Тобто мова також йде про рідинно- або твердопаливний, а сама форма ракети просто зав'язана на аеродинаміку польоту на великих швидкостях та наслідує Boeing X-51.

Fattah-2  BrahMos-2 Циркон
"Циркон", BrahMos-2 та Fattah-2

Таким чином, враховуючи швидкий прогрес Ірану, як мінімум у декларуванні своїх успіхів, у гіперзвуковій сфері, питання трансферу найновіших ракетних технологій з РФ виглядає вже навіть не дискусійним питанням.

Читайте також: Китайські всюдиходи Desertcross в армії РФ вже дістались передової й чавлять своїх (відео)