xcounter
#

F-16 - не панацея й очільник Пентагону Ллойд Остін пояснив чому

12209
F-16 (фото: US DoD)
F-16 (фото: US DoD)

На жаль у суспільстві сформувалась думка, що отримання ATACAMS - це Перемога "завтра", а F-16 - то взагалі "до обіду", але це не так й мова завжди йде про кількість та комплексність

По завершенню офіційного візиту міністра оборони США Ллойда Остіна, який перебував вчора, 20 листопада, у Києві, відбувся традиційний брифінг з питанням від журналістів.

Й хоча банально, для розуміння, куди саме схиляється увага західних ЗМІ, можливо зазначити, що перше питання на ньому було про ситуацію в Ізраїлі, деякі важливі для розуміння ситуації в Україні заяви були зроблені. Наприклад, на питання, чому міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що F-16 не змінять перебіг війни, Ллойд Остін сказав наступне:

Читайте також: У Німеччині пояснили чому Європа стратегічно програє РФ, якщо війна в Україні буде навіть "заморожена"

"Ми неодноразово казали, що в такому конфлікті немає панацеї ("срібної кулі"). Це дійсно залежить від надання правильних можливостей, а також від їхньої значущої інтеграції, щоб створити правильні ефекти на полі бою. І тому, чи то F-16, чи то HIMARS, чи щось ще - це спосіб використання цих можливостей та їх інтеграції, синхронізації можливостей для отримання правильного ефекту на полі бою".

F-16

З боку Defense Express зазначимо, що вочевидь у суспільстві сформувалась хибна думка, що отримання умовного ATACAMS означає, що Перемога буде "завтра", а F-16 - то взагалі "до обіду". Але окрім назв та тактико-технічних характеристик кожного виду озброєння велике значення має його кількість, а головне - це те, що все озброєння працює у комплексі.

Й будь-яку війну неможливо виграти або одними HIMARS, або одними F-16. Особливо, якщо мова йде про незначну кількість. Бо якщо брати ці багатофункціональні винищувачі, то за доволі оптимістичними оцінками Україна може отримати 2-3 ескадрильї (24-36 літаків) за весь 2024 рік. Більш прагматичні оцінки - 12 одиниць F-16.

І як вже багаторазово зазначали у Командуванні Повітряних сил ЗСУ це дозволить відігнати ворожу авіацію від переднього краю. Тобто мова не йде про завоювання переваги у повітрі, для чого, враховуючи кількісний склад тактичної авіації РФ та наземної компоненти ППО необхідно на два порядки більше машин. Саме тому й Валерій Залужний у своїй роботі "Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти" взагалі не згадує про F-16.

F-16

Але навіть задача "відігнати" - це вже важливий компонент комплексу дій у боротьбі проти РФ, який є частиною зусиль для "синхронізації можливостей", які мають дати відповідні ефекти.

Водночас поки дуже важко говорити про те, що мова може йти про нарощування кількості засобів для досягнення бажаного ефекту. Зокрема поки у США йдуть політичні розбірки заручником яких стала допомога Україні, міністр оборони США "привіз" один з найменших пакетів допомоги озброєнням за програмою PDA ("президентське вилучення", коли зброя передається з запасів міноборони США).

Його загальний розмір - 100 млн доларів. У нього увійшли ПЗРК Stinger, один HIMARS з додатковими боєприпасами, 155- та 105-мм артбоєприпаси, ПТРК TOW, Javelin, гранатомети AT-4, 3 млн патронів для стрілецького озброєння, засоби розмінування, зимове спорядження, запасні частини тощо.

Але на пряме питання, чи є можливість розблокувати допомогу Україні у Конгресі Ллойд Остін відповів, що підтримка України є в обох палатах американського парламенту, й на всі питання парламентарів Пентагон дасть ґрунтовну відповідь. І в результаті підтримка буде розблокована, бо те, що зараз відбувається в Україні має значення для всього світу, і це має бути результативно відсічу російської агресії.

"Йдеться про те, щоб не жити у світі, де диктатор може якось прокинутись та вирішити анексувати власність свого мирного сусіда. Це не той світ, де ми хочемо жити", - підкреслив очільник Пентагону.

Читайте також: Про що не хочуть думати у Європі під час війни РФ проти України та чому це найбільша стратегічна помилка